Hlavní obsah

Aktivista Penc přinesl poslancům marihuanu, policie ho zadržela

Aktualizováno

Aktivistu Stanislava Pence z Milkovic na Jičínsku ve středu večer zadržela policie a několik hodin ho vyslýchala, načež ho bez obvinění propustila. Policii zavolal poslanec Boris Šťastný poté, co Penc přišel na jednání sněmovního výboru pro zdravotnictví, který zasedal v Jáchymově u Karlových Varů, a přinesl tam marihuanu a mast z ní vyrobenou.

Foto: Richard Cortés, ČESKÁ POZICE

Policisté odvádějí Stanislava Pence.

Článek

Tímto činem chtěl Penc upozornit na novelu zákona, kterou má být za určitých podmínek umožněno pěstování marihuany pro léčebné účely. Aktivista tvrdí, že jde o tunel na daňové poplatníky.

„Poslancům jsem přinesl dokumentaci pěstování jedné rostliny konopí od semene až po sklizeň a výsledek této sklizně. Pokud se má 1 gram vykupovat za 150 korun, pak za tuto jednu rostlinu zaplatí VZP 30 tisíc korun,“ řekl Právu. Za výpěstky z jednoho hektaru by tak podle Pencových propočtů získaly vybrané firmy 300 miliónů korun.

„Chtěl jsem pouze upozornit, že není vůbec potřeba svěřit legální pěstování léčebného konopí pouze vybraným subjektům, od nichž by ho stát posléze za ohromné částky kupoval," dodal.

Konopí chtěl předat Hegerovi

Dění na středečním výboru potvrdil Novinkám i jeho člen Aleš Roztočil (TOP 09). „Penc tam propagoval marihuanu, dostal slovo, ukazoval mák a ukazoval jakousi krabici se sušenou marihuanou,“ řekl Novinkám Roztočil. „Potom řekl ministrovi, že je to dárek pro něho,“ pokračoval poslanec s tím, že samotnému zatčení nebyl přítomen, jelikož právě venku telefonoval. „Pak se tam ale objevila policie a Pence odvedla,“ dodal.

„Marihuanu i mastičku z ní vyrobenou jsem předal ministru Hegerovi s tím, aby ji dal nemocným. Místo toho na mne předsedající Boris Šťastný zavolal policii,“ popsal Penc.

Podle Šťastného (ODS) přinesl aktivista velké množství konopí v plastové krabici, kterou nechal kolovat mezi překvapenými poslanci. "Poté se oficiálně pokusil konopí předat ministrovi zdravotnictví. Následně byl zatčen přítomným ředitelem Národní protidrogové centrály a odvlečen přivolanými policisty," řekl Šťastný.

Aktivista strávil na policii několik hodin, nakonec byl propuštěn bez obvinění. V policejním protokolu, který Penc uveřejnil, stojí, že mu policisté svým údajně tvrdým zacházením způsobili pohmožděniny.

Reklama

Výběr článků

Načítám