Hlavní obsah

Akreditační komise podala kvůli plzeňským právům podnět k žalobě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Akreditační komise v pondělí podala nejvyššímu státnímu zástupci podnět k žalobě ve veřejném zájmu. Chce se tak bránit proti prodloužení akreditace plzeňským právům. Zároveň podala ministru školství Josefu Dobešovi (VV) podnět, aby přezkoumal své rozhodnutí ohledně prodloužení akreditace.

Foto: Milan Malíček, Právo

Vladimíra Dvořáková

Článek

Komise už dříve na Dobeše podala trestní oznámení kvůli jeho rozhodnutí navzdory stanovisku komise prodloužit akreditaci magisterského oboru plzeňských práv do roku 2016.

Žaloba ve veřejném zájmu by podle předsedkyně Akreditační komise Vladimíry Dvořákové měla zejména prověřit, zda ministr mohl tímto způsobem vůbec jednat. Podle Dvořákové došlo jednoznačně k porušení zákona. „Tady nejde ani tak o jeden případ, ale o to, jestli tady funguje právní stát,“ vyjádřila se v pondělí pro Českou televizi.

Mluvčí Nejvyššího státního zastupitelství Helena Markusová už dříve řekla, že úřad bude mít na vyřízení podnětu dva měsíce, lhůtu lze ale překročit. Nejvyšší státní zástupce má podle soudního řádu správního možnost podat správní žalobu proti rozhodnutí správních orgánů, je-li to ve veřejném zájmu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám