Hlavní obsah

Akce Bubák

Novinky, Jiří Franěk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Žijeme v policejním státě a hrozí nám návrat k totalitě, tolik letošní strašák na voliče z dílny ODS. Škoda jen, že tvůrci kampaní nejsou dost moudří, aby se dokázali poučit.

Foto: archiv nemocnice

Nový mycí a dezinfekční automat v hodnotě více než jednoho miliónu korun umožňuje umýt dva endoskopy najednou.

Článek

Od Zemanových řečí o spálené zemi přes mobilisaci proti bolševisaci v roce 1998 až po nynější grosstapo jde o stále stejnou ideu strašení a znechucování lidí, jehož jediným jasně měřitelným výsledkem jsou voličské hlasy vhozené do kanálu.

Co však čekat, když samy pilíře demokracie nemají lepší předvolební muziku než zpochybňování demokracie a právního státu. Zavřeli nám Dalíka a Večerka, hle, totalita! Pustili je, další důkaz totality! A když se začíná ukazovat, že to je příliš tenká argumentační jitrnice, přidáme nový, notně výživný prejt: odposlechy. Dokonce i pan prezident prý byl odposloucháván, no hrůza!

Nikdy bych se neodvážil tvrdit, že zbrklé zatčení pánů Dalíka a Večerka nebylo motivováno snahou zavděčit se. Jestliže však vzápětí byli propuštěni a státní zástupce o pár dní později zrušil obvinění, co jiného v tom lze shledat než důkaz, že se právo v této zemi přinejmenším zabydluje! Nikdy bych se také neodvážil tvrdit, že odposlechy nejsou zneužitelné a že je určitě nikdo nezneužil. Odpověď na poplašné troubení z Hradu, kterou včera poskytlo vrchní státní zastupitelství, je však neprůstřelná: odposlouchávány byly na základě soudního nařízení telefony podezřelých v kauze H-Systemu a podnikatele Radka Peciče, který se s nimi stýkal, ve spisu není žádný rozhovor s Václavem Klausem.

To jistě neznamená, že když už si prezident republiky s panem Pecičem po telefonu povídal, policie tento rozhovor neslyšela. Zákon hovoří jen o tom, že se odposlechy, které neobsahují důkazní materiál, nesmějí zařadit do spisu a mají se zničit. Rozhodně je to však docela jiná káva než tvrzení, že byla odposlouchávána hlava státu. Snad si to prezident při dnešním setkání s premiérem Grossem vyjasní. Nás však asi bude nadále znepokojovat, že sám Václav Klaus, který chtěl být prezidentem všech, snaží se vyšperkovat předvolební kampaň ODS.

Té kompani ovšem není pomoci, protože sama sebe popírá. Demokracie po česku sice jistě není dokonalá, ale dokud se tu přeme o právní stát, není čeho se bát.

PRÁVO 26. října

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám