Hlavní obsah

Agrofert se brání: jeho celkové odvody do státního rozpočtu jsou mnohem vyšší než dotace

Společnost Agrofert zaslala doplňující informace k článku publikovaném v sobotu v Právu a na serveru Novinky.cz, který se týkal dotací, získávaných koncernem. Ve svém vyjádření uvádí, že Agrofert není závislý ani na dotacích, ani na státních zakázkách. Primárním zdrojem příjmů firmy jsou chemické továrny a dotace tvoří jen jejich malý zlomek. Akcie Agrofertu jsou nyní vloženy ve svěřenských fondech.

Foto: Milan Malíček, Právo

Sídlo společnosti Agrofert na pražském Chodově

Článek

Vyjádření dále uvádí, že dotace má Agrofert nastaveny stejné jako všichni ostatní zemědělci v ČR – na hektar obdělávaného pozemku, na chované prase a podobně. Pokud jde o státní zakázky, tak ty v roce 2017 tvořily jen 2,54 procenta tržeb firmy. Vyjádření zdůrazňuje, že pokud firmy z koncernu Agrofert uspějí v některém výběrovém řízení, je to jen proto, že v soutěži nabídly pro stát nejvýhodnější cenu.

Poukazuje také na to, že Agrofert státu víc platí na daních a odvodech za zaměstnance, než od něj získává na dotacích.

V letech 2006 až 2017 obdržely české společnosti koncernu Agrofert na provozních a investičních dotacích celkem 10,24 mld. Kč, z toho bylo kryto z rozpočtu ČR 3,49 mld. Kč a zbytek byl kryt z rozpočtu EU. Za stejné období však odvedl českému státu na daních z příjmů právnických osob a na sociálním a zdravotním pojištění placeném zaměstnavatelem za zaměstnance celkem 29,75 mld. korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám