Hlavní obsah

Aeronet dopsal. Vláda rozhodla o zablokování dezinformačních webů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sdružení CZ.NIC na základě doporučení vlády zablokovalo osm vybraných dezinformačních webů, které představovaly ohrožení národní bezpečnosti v souvislosti s ruským útokem na Ukrajinu.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Zablokované byly stránky Aeronet.cz, Protiproud.cz, Ceskobezcenzury.cz, Voxpopuliblog.cz, Prvnizpravy.cz, Czechfreepress.cz, Exanpro.cz a Skrytapravda.cz.

Premiér Petr Fiala (ODS) o opatřeních, která se kabinet rozhodl učinit v boji proti dezinformacím, hovořil po jednání vlády. Detaily nicméně neupřesňoval. Jde o reakci na propagandu, který ruský útok provází.

„Tuto informaci rozhodně nemohu potvrdit. Z důvodu širší strategie to nebudeme komentovat,“ doplnil ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

Pozor na virus mazající data, varuje kyberúřad

Bezpečnost

„Agrese Ruské federace vůči Ukrajině dlouhodobě doprovází dezinformační kampaň v řadě internetových médií, která využívají českou národní doménu. Protože se tyto informace cíleně nezakládají na pravdě a prokazatelně podněcují k šíření vykonstruovaných fám, sdělení a nestability ve společnosti, rozhodli jsme se po konzultacích s nejvyššími představiteli státu tato výrazná dezinformační internetová média zablokovat,“ uvedl výkonný ředitel sdružení CZ.NIC Ondřej Filip.

Kvůli technickým principům fungování protokolu DNS může podle zástupců sdružení určitou dobu trvat, než budou weby v jednotlivých sítích nedostupné.

Reklama

Výběr článků

Načítám