Hlavní obsah

Advokátní komora chce kárnou žalobu na soudce, který řeší jednu ze Zadehových kauz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Česká advokátní komora (ČAK) navrhla ministrovi spravedlnosti, aby podal kárnou žalobu na brněnského soudce Michala Kabelíka, který řeší jednu z kauz podnikatele Shahrama Abdullaha Zadeha. Mluvčí ČAK Iva Chaloupková to v pátek sdělila s tím, že v soudním řízení bylo podle názoru komory flagrantně porušeno právo na obhajobu. Advokáti vyčítají Kabelíkovi, že předal ke znaleckému zkoumání Zadehův tablet, který obsahoval i komunikaci s podnikatelovými obhájci.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Podnikatel Shahram Abdullah Zadeh

Článek

Kabelík pochybení odmítl. „Samozřejmě, že ten postup byl v pořádku, jinak bych to nedělal,” řekl soudce Radiožurnálu. Vytřídění komunikace s obhájci nebo soukromých materiálů podle něj nebylo technicky možné, a navíc by podle něho ani nemělo oporu v zákoně.

Zadeh čelí u brněnského krajského soudu obžalobě za ošizení státu o 2,5 miliardy korun při dovozu pohonných hmot. Druhá obžaloba, o níž rozhoduje předseda senátu Městského soudu v Brně Kabelík, se týká toho, že podnikatel údajně ovlivňoval svědky.

„Hlavní pochybení soudce Mgr. Kabelíka spočívá v tom, jakým způsobem naložil se záznamy komunikace obžalovaného s obhajobou, důvěrnými dokumenty obhajoby a s dokumenty ryze soukromé povahy, které nemají s trestním řízením žádnou souvislost, tedy, že je založil do trestního spisu a rozdal účastníkům řízení,” uvedla Chaloupková.

„Pochybení soudce shledává komora jako velmi závažné, nedůstojné, nepochopitelné a zásadně nepřijatelné,” dodala. Kabelík podle ní porušil právo na ochranu důvěrné komunikace mezi klientem a jeho obhájcem i Zadehovo právo na nerušený soukromý a rodinný život. Znehodnotil prý obhajobu vedenou podnikatelovými obhájci, čímž popřel zásady spravedlivého procesu.

Komora zdůraznila, že do živých kauz obvykle nijak nezasahuje. V tomto případě však podle ní „nelze nečinně přihlížet a nereagovat”.

Neobvyklý krok advokátů

Na neobvyklý krok advokátů v pátek upozornil sever iROZHLAS. Jedna ze Zadehových obhájkyň Alena Kojzarová serveru řekla, že soudce zpřístupnil olomouckému vrchnímu státnímu zastupitelství tisíce stránek materiálů obhajoby.

„Jsou to vyjádření našeho klienta, koncepty různých podání, stížností, otázky pro svědky, z nichž někteří dosud vyslechnuti nebyli. Čili státní zastupitelství má momentálně k dispozici naši přípravu na svědky a otázky, které hodláme nebo jsme hodlali těm svědkům položit,” uvedla právnička. Do spisu se podle ní navíc neoprávněně dostaly například i fotografie Zadehových dětí.

Reklama

Související články

Soud poslal podnikatele Zadeha opět do vazby

Městský soud v Brně poslal v neděli obžalovaného podnikatele Zadeha opět do vazby, oznámil to jeho mediální konzultant Jan Jetmar. Zadeha už v sobotu policie...

Výběr článků

Načítám