Hlavní obsah

Adekvátní, komentoval Sobotka rezignace svých místopředsedů

Novinky, jas, jov

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka označil rezignaci stranických oponentů Michala Haška a Jeronýma Tejce na posty ve vedení strany za „adekvátní a logickou reakci”. Hašek opustil post místopředsedy a Tejc odešel z čela poslaneckého klubu kvůli lánské schůzce, která se bezprostředně po volbách uskutečnila u prezidenta Miloše Zemana.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka na tiskové konferenci po jednání grémia strany

Článek

„Domnívám se, že je to krok logický a nezbytný, jinak by se vystavovali riziku, že budou odvoláni ústředním výkonným výborem, respektive budou vyzváni k odchodu ze svých funkcí,“ Novinkám Sobotka.

Podle něj skončila dvojkolejnost ve vedení ČSSD, kdy měla fakticky dva předsedy, dvě stínové vlády a dva vyjednávací týmy.

Sobotka nevidí důvod, proč by měli z vedení odejít i další dva místopředsedové, Milan Chovanec a Lubomír Zaorálek, jak navrhl Hašek.

„Já teď nevidím důvod, proč by měli rezignovat další,“ konstatoval Sobotka s tím, že je nutno rozlišit, proč byli Hašek a spol vyzýváni k odchodu. Navíc podle něj není možné zcela vylidnit vedení. Nové vedení strany by podle něj mohlo být zvoleno na mimořádném sjezdu ČSSD na jaře příštího roku.

Koho by si Sobotka představoval na pozici šéfa poslaneckého klubu, neuvedl. Nástupci Haška a Zdeňka Škromacha, který rezignoval na místopředsednický post již ve čtvrtek, by podle Sobotky měli být zvoleni na mimořádném sjezdu, jehož uskutečnění v neděli navrhne ústřednímu výkonnému výboru.

Sobotka se vyjádřil i k sestavení nové vlády, o němž chce ČSSD jednat s hnutím ANO a lidovci. Sociální demokraté nalezli shodu zejména v oblastech, jako jsou valorizace penzí či zefektivnění hospodaření státu. Rozdílné názory panují například v otázce církevních restitucí či daní.

Sobotka konstatoval, že nebude od ÚVV požadovat mantinely pro vyjednání kompromisu, a odkázal na program strany. Zároveň dodal, že případnou dohodu na koalici či podpoře menšinové vlády si nechá posvětit právě od ÚVV.

Reklama

Výběr článků

Načítám