Hlavní obsah

Klausův poradce za pakatel pořídil pozemky

Právo, Lenka Hloušková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Podnikatel a poradce prezidenta Václava Klause Boris Šťastný získal od radnice v Praze-Uhříněvsi tříhektarový pozemek za 300 tisíc korun. Metr tak vyšel na deset korun. Radnice přitom za jeho rekultivaci předtím zaplatila 4,5 miliónu korun.

Článek

Šťastný se zavázal, že vybuduje na pozemku, kde bývala skládka, golfové hřiště se sportovním areálem, ve kterém budou tenisové kurty nebo volejbalová hřiště pro veřejnost. Uvedla to středeční MF Dnes.

Podle realitních makléřů je však tato cena velmi nízká. Jeden z nich odhadl například cenu za metr čtvereční na minimálně 100 korun.

Uhříněveská radnice v prodeji pozemků Klausovu poradci žádné pochybení nevidí. Starosta Milan Coller (ODS) řekl, že jeho známost se Šťastným je pro obec výhodou a že v žádném případě nejde o klientelismus.

"Že Šťastného znám? To je spíše výhoda, záruka serióznosti," řekl Právu Coller s tím, že lokalita je jinak neprodejná. "Slovy laika -nejde na ní postavit ani psí boudu. Všichni, s kým jsme jednali o využití plochy, couvli," uvedl.

Skládka se používala desítky let. "Jde o více než 50 hektarů. Nám patří jen tři. Zbytek drží asi třicet soukromých vlastníků," pokračoval Coller. Za rekultivaci půdy obec loni zaplatila 80 miliónů korun. Dostala je od ministerstva životního prostředí.

Smlouvy bez podpisů

Prodej tří hektarů Šťastnému odsouhlasilo zastupitelstvo jednomyslně.Vymínilo si ale, že sportoviště musí sloužit veřejnosti. Jinak obec od závazku odstoupí. "Radnici jsem nabídl 300 tisíc korun," sdělil Klausův poradce Právu. "Se zbylými majiteli v lokalitě jsem jednal o pronájmu či prodeji půdy," pokračoval.

Jeho projekt s rozpočtem desítek miliónů korun počítá s výstavbou osmnáctijamkového golfového hřiště, kurtů nebo bazénu pro plavání kojenců. Peníze měly přijít i z ciziny.

"Žádná smlouva ještě nebyla podepsána. Nabídne-li někdo lepší využití plochy, dám mu ty naše tři hektary zadarmo," uvedl s nadsázkou starosta. Popřel, že by Šťastného prosazoval. "I v Česku je běžné nabízet pozemky na podobné projekty za symbolickou korunu," podotkl.

Autor Klausovy kampaně

Šťastný od roku 1990 podniká ve sportovních službách. Je zastupitelem za ODS v Praze 10 a poradce prezidenta pro zdravotnictví a informační technologie, působí v dozorčí radě Nadačního fondu manželů Livie a Václava Klausových. Ve volbách příští rok bude kandidovat do Sněmovny za ODS.

"Projekt v Uhříněvsi jsem připravoval roky. Teď je ohrožen. Po mediálních útocích nemám nadšení jej realizovat. Znejistěli i investoři," podotkl.

Šťastný v roce 2002 kandidoval do Sněmovny za ODS na nevolitelné pozici. Byl autorem tehdejšího předvolebního taháku ODS v podobě půlminutových nahraných telefonátů Václava Klause občanům.

Podle informací Práva Šťastný nezvládl volební debakl ODS. "Ještě než začaly nabíhat první odhady výsledku voleb, chlubil se, že telefonáty ODS pomohly k vítězství. Když se zjistilo, že strana propadla, před ostatními straníky se rozbrečel," řekl v té době Právu dobře informovaný zdroj, který si nepřál být jmenován. Šťastný tuto informaci popřel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám