Hlavní obsah

České konopí bude možné vyvážet, sníží se i ceny

Právo, Oldřich Danda

Volání pěstitelů léčebného konopí, odborníků, lékařů i pacientů po tom, aby se české konopí mohlo vyvážet do zahraničí, po letech kritiky vyslyšelo ministerstvo zdravotnictví.

Foto: Andres Stapff, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Rozšíření obchodu s touto komoditou pomůže snížit cenu sušené drogy pro české pacienty. Umožní to českým firmám dostat jejich konopí na světový trh, kde spotřeba sušeného léčiva prudce stoupá a přináší miliardové zisky.

Šéf resortu Adam Vojtěch (za ANO) Právu řekl, že je export léčebného konopí celosvětové téma, a proto se snaží dlouhodobě zablokovanou situaci změnit. „Připravili jsme novelu zákona o návykových látkách, která už byla dána do vnitřního připomínkového řízení,“ sdělil ministr. Počítá, že zákon by mohl vejít v platnost už příští rok.

Pacienti i pojišťovny

Hlavním z důvodů podle ministra je, že to pomůže snížit cenu konopí pro české pacienty, a tím ušetřit peníze zdravotních pojišťoven, protože příští rok zřejmě začnou léčbu konopím částečně proplácet.

„Pokud umožníme vývoz, předpokládáme, že cena konopí klesne i pro naše pacienty, pěstitelé budou moci pěstovat ve větším množství a klesnou jim náklady,“ dodal Vojtěch. Léčivé konopí lze pěstovat v Česku už šest let. Po možnosti ho exportovat volá už delší dobu bývalý národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil.

„Byli jsme mezi prvními státy, které umožnily pacientům konopí užívat, ale v případě vývozu jsme zaspali. Nevím, jestli nám neujel vlak, protože konopí se může vyvážet z řady zemí. Je to Kanada, Nizozemsko, Portugalsko, blíží se k tomu Řecko,“ řekl Právu Vobořil.

Také země v Asii vycítily, že léčebné konopí má obrovský komerční potenciál. Vobořila si např. najala thajská vláda, aby jí pomohl správně nastavit legislativu. „Zrovna jsem v Thajsku a pomáhám jim, aby se vyvarovali chyb, které jsme udělali v Česku,“ podotkl Vobořil. Thajsko legalizovalo užívání léčebného konopí v roce 2018.

Paradox v zákoně

V českém zákoně je totiž zmetek, který paradoxně o vývozu mluví. „Zákon o návykových látkách obecně umožňuje, aby Státní ústav pro kontrolu léčiv vypěstované konopí vyvážel, současně však stanovuje možnost jeho převedení výlučně na provozovatele lékáren, a to pouze za účelem přípravy léčivých přípravků a výdeje na základě elektronického receptu,“ řekla Právu mluvčí SÚKL Barbora Peterová.

Tato situace podle předsedy Asociace pěstitelů léčebného konopí Tomáše Kubálka dováděla často k šílenství i dovozce.

„Nedostatky a chyby v zákonu způsobují pěstiteli, dovozci i distributorovi léčebného konopí obtížně řešitelné nebo zcela neřešitelné situace. Tato si­tuace trvá již víc než šest let,“ řekl Právu Kubálek. Do pasti se dostal, když dovezl konopí ze zahraničí a chtěl ho reklamovat kvůli špatné kvalitě.

Podle něj by bylo řešením nejen umožnit export, ale změnit i způsob, jak SÚKL, který jediný může konopí od pěstitelů vykupovat a dále prodávat, s konopím hospodaří.

„Ústav nese podnikatelské riziko, protože kupuje celou naplánovanou produkci. Měl by ho přenést na podnikatele a platit pouze za konopí, pro které získá odbyt,“ poznamenal Kubálek. Také by podle něj bylo výhodnější pro všechny zúčastněné, kdyby SÚKL uděloval producentům licence, a tak umožnil mnohem větší konkurenci.

Zatím je to ztrátové

Dosud všechna výběrová řízení na dodání konopí pro české pacienty vyhrála slušovická firma Elkoplast. Její šéf Ladislav Krajča Právu řekl, že pěstují ani ne desetinu toho, co by mohli.

„Od začátku jsme počítali s tím, že budeme moci exportovat, protože to máme nastavené na mnohem větší produkci. Proto jsme dodnes v červených číslech. Je hrozný paradox, že se sem může dovážet konopí často i pochybného původu a naše konopí, které je důkladně zkontrolované, se vyvážet nemůže,“ podotkl Krajča.

Také se několikrát pokusil o export, ale vždy narazil na úředního šimla. „Jedna univerzita po mně chtěla deset gramů. Ale úředníci ve svých kolonkách nikdy nenašli způsob, jak jim to bezplatně vyvézt,“ dodal Krajča.

Konopí je možné si v lékárnách koupit proti receptu spe­cializovaného lékaře už tři roky, ale pacientů, kteří si to mohou dovolit, je málo. Méně majetným lidem by mohl pomoci nový zákon o léčivech.

Pojišťovny by podle návrhu zákona měly hradit 90 procent z třiceti gramů léčebného konopí. Což by pro pacienty znamenalo výdaj až 450 korun měsíčně. Vyšší množství konopí, a to až do 180 gramů, bude podléhat souhlasu revizního lékaře. Zákon ale neprošel Senátem a musejí jej znovu projednat poslanci.

Konopí lékaři předepisují hlavně u chronických bolestí páteře, kloubů či svalů, neurologických obtíží při roztroušené skleróze a také při nevolnosti u onkologické léčby. Většina lékáren pacientům nabízí konopí, které vypěstovali ve firmě Elkoplast, to stojí mezi 150 a 200 korunami za gram.

I tak je to pro spoustu lidí příliš. Většina českých pacientů si proto pořizuje konopí svépomocí, což je však ilegální. Ale dělá to stále víc lidí. Podle průzkumu Národního monitorovacího střediska pro drogy a závislosti použilo k léčebným účelům konopí v roce 2015 přes 800 tisíc občanů ČR. Lidé konopí užívají nejen proti bolestem a zánětům, ale i na kožní nemoci.

Reklama

Výběr článků

Načítám