Hlavní obsah

Graffiti z Karlova mostu přes noc zmizelo, restaurátoři ho přitom chtěli odstraňovat tři týdny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Graffiti z Karlova mostu v Praze, které tam v půlce července udělali dva němečtí turisté, přes noc na neděli zmizelo, uvedla Česká televize. Restaurátoři přitom začali v sobotu testovat látky, které by bylo ideální na odstranění použít. Pracovat chtěli až do 15. srpna. Kdo graffiti odstranil během noci, Technická správa komunikací (TSK) neví.

BEZ KOMENTÁŘE: Karlův most bez graffitiVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

 
Článek

„Restaurátoři v sobotu pracovali na místě asi do pěti hodin odpoledne, když ráno v 10:00 přišli, tak to bylo odstraněno,” řekla mluvčí TSK Barbora Lišková.

Zástupci společnosti spolu s památkáři se chtějí na místě v pondělí dopoledne sejít, aby zjistili, jestli při odstraňování nebyl poškozen kámen, dodala.

Foto: Technická správa komunikací, ČTK

Místo, kde bylo výrazně graffiti, je opět čisté

Podle reportéra Novinek není na kameni vůbec žádná stopa po zbytcích barvy, znečištěno není ani okolí pilíře.

BEZ KOMENTÁŘE: Cizinci posprejovali Karlův mostVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

Restaurátor Jan Mjartan, který má čištění Karlova mostu na starost, v pátek podepsal s TSK na zakázku smlouvu. Hned v sobotu začal s kolegyní na odstranění nápisu pomocí chemických čističů a kartáčku pracovat.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Restaurátoři začali s odstraňováním graffiti v sobotu. Ač měli v plánu dělat to tři týdny, někdo to udělal za ně přes noc.

Nápisem přibližně pět metrů dlouhým a dva metry vysokým pilíř Karlova mostu posprejovali dva němečtí mladíci v polovině července. Po upozornění svědků je policie ještě na místě zadržela. Soud jim uložil roční podmínky, pětileté vyhoštění a peněžité tresty.

Soud potrestal muže, kteří posprejovali Karlův most v PrazeVideo: Novinky

Protože bylo graffiti velkého rozsahu, museli postup čištění schválit památkáři z magistrátu i generálního ředitelství Národního památkového ústavu. Než restaurátoři přikročili k testování nejlepších látek na odstranění, probíhal rozbor použitých sprejů.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Na mostě není po graffiti ani památka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám