Hlavní obsah

Zmrzlinovým hitem letošního parného léta je čabajková

Právo, Michael Polák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ježišmarjá. Já nevím. Něco mi dejte. To jsou jen některé názvy zmrzlin, které si mohou dát hosté vyhlášené zmrzlinárny Ralsko v Mimoni na Českolipsku.

Foto: Michael Polák, Právo

Zmrzlinářka Ivana Jablonovská ve svém království

Článek

Šéfová podniku Ivana Jablonovská dává svým specialitám jména i podle reakcí zákazníků. Denně nabízí více než 100 druhů zmrzliny, které sama připravuje.

Novinkou je zmrzlina Ciuri ciuri (čti čury čury). „Ta je lepší než sex,“ hlásí rozesmátá kolegyně Ivany Jablonovské. Když se jí zákazník ptá na příchutě, opravuje ho.

„To nejsou příchutě, to jsou ingredience, z nichž jsou ty zmrzliny opravdu udělané. Čabajková je z čabajky, křenová z křenu, chlebová je z chleba,“ vysvětluje.

„Dnes nabízíme celkem 107 druhů, víc už se nám do vitrín nevejde. Celkově jsme ale vyrobili už 427 druhů,“ vypočítává čtyřiačtyřicetiletá zmrzlinářka. Denně prý vyrobí 280 až 350 litrů zmrzliny.

Dáte si pryskyřici, šafrán nebo kapustu?

Na menu je i zmrzlina svíčková, kremžská hořčice, koprová, štrúdlová, kapusta, pryskyřice, svízel, šafrán, máslo nebo balkánský sýr. Z tabule se seznamem nabízených zmrzlin si tedy můžete objednat třeba dva kopečky chleba s máslem.

„Obrovský ohlas má čabajková. K ní si dáte chlebovou a kremžskou hořčici a to je prostě hit,“ říká Jablonovská. Přiznává se, že právě hořčičná je její nejoblíbenější.

Mimochodem čabajková je jedním z 15 druhů, které si Jablonovská nechala patentovat. Zápisem u Úřadu průmyslového vlastnictví se může pyšnit i šafránová, maková či zmrzlina z balkánského sýra nebo alkoholové sorbety a ovocné sorbety bez přidaného cukru.

Výrobě zmrzliny se Jablonovská věnuje už od roku 2000, tedy téměř polovinu svého života. Na nedostatek práce si stěžovat nemůže. I ve všední den ráno je na lavičkách před mimoňskou cukrárnou plno, chodí sem dokonce celé skupiny najednou.

Anketa

Zkoušíte netradiční příchutě zmrzlin?
Ano
29,8 %
Ne
70,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 429 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám