Hlavní obsah

Žádná siesta, lidé pracují venku i ve vedrech

Právo, Vladimír Klepáč

Drsným testem psychické odolnosti a fyzických možností člověka jsou pro zástupce mnoha profesí současná tropická vedra. Klempíři, kominíci a pokrývači kvůli včasnému dodání zakázek pracují i na žhavém poledním slunci.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Výsledkem toho je sice dokonale opálená pleť, ale také úpaly a spálené ruce. Mimořádně náročné to v těchto dnech mají i řidiči autobusů a tramvají a rozhodně není co závidět třeba ani popelářům.

Zástupci všech těchto a mnoha dalších profesí mohou při práci jen tiše závidět například průvodcům v jeskyních Moravského krasu, v nichž panuje stabilní teplota sedm stupňů, nebo rolbařům udržujícím led na zimních stadionech.

V Česku rozhodně pro řemeslníky neplatí v souvislosti s tropy jižanská maňana, tedy odklad pracovních povinností na později, nebo siesta. Většina řemeslníků jen začíná s prací ráno o něco dříve, aby byli dříve hotovi.

Střecha jako pánev

„První zásadou je, že plechy ihned při příjezdu na místo montáže ukrýváme do stínu. Přesto jsou ruce popálené. Nosím lehčí obuv a někdy střecha pálí i přes podrážky,“ řekl Právu klempíř Tomáš Vykydal.

Do práce si nosí čtyři velké PET lahve s vodou. Když je největší teplo, jen si namočí tričko, které následně použije místo kšiltovky, aby se zchladil, a pracuje se dál.

Teplo neteplo, všichni zákazníci chtějí mít práci udělanou co nejdříve. Pro každého investora je nyní ten nejvhodnější čas na položení nové střešní krytiny, i když je občas rozžhavená natolik, že na ní lze bez potíží usmažit vajíčka.

„Rukavice jsou k ničemu. Prostě se to musí vydržet,“ uvedl k tomu kominík Vilibald Lašan. Samozřejmě se nyní místo instalací nových komínů více zabývá jejich revizemi a také vymetáním, ale v některých dnech je prostě nutné pracovat na střeše i bez ohledu na spalující žár.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám