Hlavní obsah

Orchestr PKF řeší s Prahou a ministerstvem, jak nahradit turné, které Čína zrušila

– Praha

Orchestr PKF - Prague Philharmonia jedná s Prahou a ministerstvem kultury o nalezení alternativních zdrojů, které by vyrovnaly výpadek příjmu způsobený tím, že Čína zrušila jejich plánované turné. Filharmonici to ve čtvrtek oznámili v tiskové zprávě s tím, že od obou institucí cítí vstřícnost. Hudebníci měli možnost turné uskutečnit, odmítli se ale vymezit vůči politice Prahy, načež Čína turné zrušila.

Foto: Gabriela Krejčová, Novinky

Magistrát hl. m. Prahy.

Článek

Čína rozhodla o zrušení turné kvůli kladnému postoji magistrátu k Tchaj-wanu a k Tibetu. Zástupci pražské koalice se před nedávnem shodli na tom, že ze smlouvy o partnerství s Pekingem odstraní článek obsahující souhlas s politikou jedné Číny, která neuznává nezávislost Tchaj-wanu.

„V současné době probíhají intenzivní jednání se zástupci ministerstva kultury a Magistrátu hlavního města Prahy o nalezení alternativních zdrojů, které by nahradily výpadek v plánovaných příjmech PKF – Prague Philharmonia pro letošní rok z důvodu zrušení zamýšlených koncertů v Čínské lidové republice. Velice si vstřícnosti a ochoty obou institucí o situaci jednat a vyřešit ji vážíme,“ uvedl předseda správní rady orchestru Martin Klimpl.

„Rovněž nás příjemně překvapila vlna solidarity a projevy podpory z mnoha stran, jejichž cílem je umožnit orchestru uskutečnit co nejvíce vystoupení a otevřít další hudební trhy,“ dodal.

Město dá slevu z nájmu Obecního domu

Primátor Zdeněk Hřib (Piráti) uvedl, že město orchestr odškodní. „Plánovanou kompenzací ze stany Prahy pro PKF je významná sleva z nájmu na zahajovací koncert jejich sezony, který se v prostorách Obecního domu uskuteční 11. září. Na tento koncert jsou již teď k dispozici v prodeji vstupenky,“ uvedl. Obecní dům město vlastní prostřednictvím svojí firmy.

PKF – Prague Philharmonia je orchestr bez stálého zřizovatele a není příspěvkovou organizací, ale obecně prospěšnou společností, která není přímo napojena na žádný veřejný rozpočet.

Zřekněte se politiky Prahy, chtěla Čína po hudebnících

Podle Klimpla Čína turné zrušila kvůli politickým postojům magistrátu. Členové orchestru se následně odmítli politicky vymezit proti hlavnímu městu, jak po nich Peking požadoval.

„Pokud by nám byly kladeny jakékoliv podmínky – protože to bylo ze strany pořadatele naznačováno, že bychom se měli vymezit proti prohlášení vedení Prahy směrem k Čínské lidové republice ve vztahu ke Tchaj-wanu –, tak to odmítáme,“ uvedl Klimpl.

Mluvčí čínského ministerstva zahraničí Keng Šuang ve čtvrtek vyzval vedení Prahy a primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) k tomu, aby nepoškozovali čínsko-české vztahy. Hřib reagoval, že partnerství českého a čínského hlavního města má být apolitické, a pokud jde o vztahy obou zemí, Čína by se měla zaměřit na plnění investic v tuzemsku, které v minulosti slíbila. Podotkl také, že zrušení už slíbeného koncertního turné PKF – Prague Philharmonia ukazuje na to, že Čína není spolehlivý obchodní partner.

Kvůli situaci se chce ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) sejít s čínským velvyslancem. Ministr považuje za nešťastné, že by politika měla zasahovat do kultury. Upozornil také na to, že vláda nemůže ovlivňovat kroky demokraticky zvolené samosprávy.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám