Hlavní obsah

Sestup ze Sněžky po řetězech ochranáři zakázali

Právo, Vladislav Prouza

Sestup z nejvyšší české hory, 1603 metrů vysoké Sněžky, po řetězové cestě podléhá od pondělí 15. července jednosměrnému režimu. Turistům ochranáři z podnětu správy polského národního parku povolí po trase Cik-cak pouze výstup.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Řetězová cesta na Sněžku od pondělí pouze pro výstup.

Článek

Omezení potrvá do konce letních prázdnin. „Turisté mohou nadále obousměrně využívat dlážděnou jubilejní cestu nebo kteroukoliv jinou oficiální trasu. Sněžku v létě navštíví příliš mnoho lidí a jde o to, aby se tam vzájemně nepomlátili, “ doplnil náměstek ředitele Správy Krkonošského národního parku Jakub Kašpar.

„Nutno připomenout, že stále probíhá rekonstrukce cesty z Růžové hory, která je proto ve všedních dnech uzavřena,“ přiblížil Kašpar. Turisty na omezení upozorní informační cedule. Polští ochranáři uzavírají řetězovou trasu pro sestup ze Sněžky několik posledních let, kdy návštěvnost střechy Čech a celých Krkonoš neúměrně roste.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Omezení potrvá do konce letních prázdnin.

Nejvyšší českou horu vloni navštívilo na 3,8 milionu lidí. Návštěvnická invaze znamená nebezpečí devastace přírody těch nejcennějších míst národního parku, jenž se pomalu stává Disneylandem.

Vrchol Sněžky, který patří mezi nejchráněnější lokality národního parku, během špiček atakuje okolo deseti tisíc lidí. „Tento trend pokračuje. Zatímco celková návštěvnost Krkonoš loni narostla o pět procent, nárůst popularity území národního parku je oproti loňsku dvojnásobný,“ konstatoval ředitel Správy KRNAP Robin Böhnisch.

Ochranáři míní turisty, ignorující zákaz sestupu po řetězové trase, upozorňovat na bezohlednost vůči ostatním návštěvníkům. Kompetence českým i polským strážcům přírody dovolují sáhnout po pokutovém bloku. Sankcí ale využívat nechtějí. Zadostiučinění může pro ignoranty představovat různě projevovaná nevole ostatních turistů. Lidé mohou bezohledné návštěvníky Sněžky zasypat smrští nelichotivých nadávek.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Turisty přitahují i interaktivní naučené stezky.

„Jde o opatření pro lidi, aby si na řetězové cestě vzájemně nepřekáželi, což, doufám, většina pochopí,“ poznamenal Kašpar. Návštěvnost Sněžky lze regulovat pouze kapacitou lanovky z Pece omezenou na 2,5 tisíce pasažérů za den. „Zákonnou pravomoc omezit množství lidí na vrcholu nemáme,“ podotkl Kašpar.

Ochranáři se snaží v návštěvnických špičkách směrovat turisty do jiných atraktivních míst Krkonoš. „Vysvětlujeme, že Sněžka není nafukovací a pokud návštěvnost dosáhne vrcholu, nebude tam dobře. Informace o aktuální situaci mají turisté k dispozici,“ tvrdí Kašpar. Krkonoše nabízejí stále nové turistické atrakce, mj. loni otevřenou herní krajinu Pecka nad Velkou Úpou nebo Stezku korunami stromů v janskolázeňském Rudolfově údolí, jež mají odlehčit populárním lokalitám. Turisty přitahují i interaktivní naučné stezky. Trasy od čtyř do deseti kilometrů, spojují hru s poznáním a motivují k pěším túrám.

Reklama

Související články

Krkonoše opět v obležení návštěvníků

Krkonoše se opět ocitly v obležení návštěvníků. Nejvyšší české hory loni navštívilo o půl milionu lidí více nežli v roce 2017, kdy první přesná data...

Výběr článků

Načítám