Hlavní obsah

SPD oslavovala totalitní Pohraniční stráž, Okamura zasáhl

Právo, jim
Aktualizováno

Liberecká SPD ve svém příspěvku na Facebooku opěvovala u příležitosti zaniklého Dne Pohraniční stráže její činnost při ostraze linie železné opony. Lídr strany Tomio Okamura se od příspěvku distancoval, nechal ho smazat a nařídil, aby jeho autor už nemohl samovolně příspěvky publikovat.

Foto: Facebook SPD

Příspěvek na facebookovém profilu liberecké SPD

Článek

„Přesto, že se tento svátek již dnes neslaví, tak my si ho velmi rádi připomeneme. Národ, který si nedokáže ohlídat a ubránit své hranice, tak jednoduše zanikne,“ stálo v příspěvku vydaném krátce před středeční půlnocí.

Připomínal také, že Pohraniční stráž „mohla proti tzv. narušitelům hranic za stanovených podmínek použít služební zbraň“.

„Zlikvidovaní narušitelé”

„Většina narušitelů hranic tehdejšího Československa byla Pohraniční stráží v úseku státní hranice zadržena. Mnoho narušitelů bylo zlikvidováno. Pohraniční stráž používala též zvláště vycvičené služební psy. V osmdesátých letech 20. století, kdy byla z hranic odstraněna minová pole, byli psi cvičeni k samostatnému zadržení narušitele, což se ukázalo jako velmi efektivní opatření,“ uváděl příspěvek.

Je do značné míry okopírovaný z Wikipedie, text byl však upraven tak, aby pohraniční stráž vymaloval v kladném duchu, jakoby po vzoru dobové propagandy.

Například pasáž z Wikipedie o počtech obětí „Během výkonu služby v letech 1948–1989 zemřelo celkem 654 pohraničníků, z toho většina nehodou, v některých případech i sebevraždou. Při přestřelce s uprchlíky zemřelo 10 z nich. Civilistů bylo zabito 450,” autor zkrátil na „Během výkonu služby v letech 1948–1989 zemřelo celkem 654 pohraničníků při ostraze našich hranic. Narušitelů bylo zlikvidováno 450.“

V závěru facebookového příspěvku autor litoval zrušení Pohraniční stráže.

„Pohraniční stráž byla bohužel zrušena a naše hranice jsou tak nestřežené. Po republice se pohybují díky nestřeženému Schengenu teroristé, kriminálníci a nelegální migranti. Proto voláme po obnově hraničních kontrol a ostraze našich vlastních hranic. Schengen nefunguje a je děravý jako cedník,“ uzavřel autor textu.

Od chvíle, kdy byl text s odkazem na někdejší Den Pohraniční stráže zveřejněn, se v diskuzi pod ním nahromadilo přes 200 komentářů. Některé byly kritické, mnohé však oslavovaly minulost jako „Krásné časy to byly“ nebo „Zlatá doba“. Příspěvek zmizel kolem pátečního poledne.

Okamura: Nechal jsem to smazat

Šéf SPD Tomio Okamura se od příspěvku distancoval. „Úplně jsem se zděsil, když jsem to uviděl. Jsem z komunisty perzekvované rodiny. Okamžitě jsem nechal ten příspěvek smazat," řekl Právu.

Ačkoliv SPD prosazuje ochranu hranic, odmítá prý „totalitní komunistické praktiky, kdy se na hranicích zabíjeli českoslovenští občané a režim zakazoval našim občanům cestovat do zahraničí”.

Podle něj byl v rozporu s postoji SPD. „Byla to iniciativa nějakého správce facebookové stránky místní organizace. Ani ho neznám a nařídil jsem, aby už nemohl samovolně publikovat,” dodal Okamura.

Reklama

Výběr článků

Načítám