Hlavní obsah

Státní zástupce řešil, po čem mu nic nebylo. Přijde o peníze

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šéfka Vrchního státního zastupitelství v Praze Lenka Bradáčová neuspěla se svou snahou odvolat z funkce svého podřízeného Jana Karabce. Ten zjišťoval u svého kolegy informace o jednom z případů a měl se jej snažit pohnout k tomu, aby policie začala konat. Bradáčová požadovala pro Karabce před kárným senátem Nejvyššího správního soudu konec v taláru, senát nakonec žalobci jen snížil o pětinu plat po dobu deseti měsíců.

Kárný senát NSS nevyhověl návrhu na odvolání žalobce Jana KarabceVideo: Petr Kozelka, Právo

 
Článek

Karabec podle verdiktu kárného senátu na svém počítači v kanceláři upravil a poté vytiskl trestní oznámení na zastupitele Prahy 11 a poté inicioval oběd se svým kolegou z Městského státního zastupitelství, který tento případ dozoroval. „Poté mu i několikrát volal s tím, že by bylo vhodné zahájit úkony trestního řízení,“ konstatoval předseda senátu Jan Palla.

Foto: Petr Horník, Právo

Vrchní státní zástupkyně v Praze Lenka Bradáčová

Když ale policie v případu nenašla žádný trestný čin, osobně se za kolegou vypravil a požadoval po něm informace. Státní zástupce mu je ale odmítl poskytnout a celou věc nahlásil.

Bradáčová požadovala po kárném senátu, aby Karabce, který dříve na vrchním státním zastupitelství dělal dokonce náměstka, bez milosti zprostil funkce. „Je to jediná možnost, důvěru už obnovit nelze,“ prohlásila ve svém návrhu. Podle Karabcova advokáta Vlastimila Rampuly se Bradáčová snaží svého podřízeného zlikvidovat. Karabec sám použil slovo šikana.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Jan Karabec (vlevo) před verdiktem kárného senátu.

Šéfka Vrchního státního zastupitelství také tvrdila, že Karabec ve své pracovní době sepisoval či připomínkoval nejrůznější právní dokumenty, právní rozbory či koncepty trestích oznámení, které s jeho prací neměly nic společného. Kárný senát ale řízení o těchto údajných prohřešcích zastavil, protože Karabcova odpovědnost už zanikla či jeho jednání nebylo kárným proviněním. „Hranice byla překročena, ale jen minimálně,“ vysvětlil předseda senátu Palla.

Podle kárného senátu ale naopak nešlo přehlédnout, že Karabec zneužil svého nadřízeného postavení i známosti s dalším žalobcem, když u něj zjišťoval informace. „Porušil své povinnosti, dal najevo svoji zainteresovanost, a ohrozil tak důvěru ve státní zastupitelství. Odvolání z funkce pouze za tento prokázaný skutek ale nepřicházelo v úvahu, proto jsme přistoupili ke snížení platu,“ konstatoval Palla.

Reklama

Výběr článků

Načítám