Hlavní obsah

Máte dron? Čekají vás nejspíš povinné testy

Právo, Jiří Novotný

Dronů, tedy bezpilotních létacích strojů, v Česku rychle přibývá. Je jich už přes sto tisíc. Zatímco dosud podléhaly registraci u Úřadu pro civilní letectví (ÚCL) pouze drony pro profesionální využití, jichž je nyní 800, brzy bude muset být zaregistrována většina všech dronů. Jejich uživatele navíc čekají testy, při nichž budou prokazovat svou profesní způsobilost.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

Tyto povinnosti vyplývají z už schváleného nařízení Evropské komise, které nabude účinnosti v polovině příštího roku. Týkat se bude nejen nových dronů, ale i těch pořízených v minulosti, které zůstávají v provozu.

Na otázku Práva, zda se tedy chystá příslušná změna české legislativy, odpověděla mluvčí ministerstva dopravy Lenka Rezková: „Legislativní změnu jsme již začali připravovat. Konkrétně půjde o novelu zákona o civilním letectví.“

Jak mluvčí potvrdila, změny se dotknou provozování všech dronů s dopadovou energií větší než 80 joulů, které jsou schopny vážně zranit člověka.

„Drony s maximální vzletovou hmotností pod 250 gramů a dopadovou energií maximálně 80 joulů dostanou výjimku. Pokud však tyto malé drony mají kameru, budou pro jejich provoz nové podmínky platit. Vyjmuty z nich budou pouze drony, které používá policie a armáda,“ upřesnila Rezková.

Registrační číslo nutností

Pro většinu dronů s výjimkou těch malých bude podle nařízení EU základním požadavkem registrace v elektronickém rejstříku. Provozovatel bude mít přiděleno jedinečné registrační číslo, jakousi obdobu espézetky, které pak bude muset umístit na každém svém dronu.

Určité kategorie těchto bezpilotních strojů dostanou již při prodeji standardizovanou nálepku s označením třídy, do které podle svých technických vlastností spadají. Zaregistrovat je vlastníci budou muset na úřadě, který určí novela.

Mimo jiné se budou testovat znalosti leteckých předpisů, bezpilotních systémů i zásad ochrany soukromí a osobních údajů
Lenka Rezková, mluvčí ministerstva dopravy

Na dotaz, jestli pro řízení letu dronů bude muset mít člověk nějakou obdobu řidičáku, Rezková sdělila: „Nepůjde přímo o pilotní průkaz ani o osvědčení ve formě rozhodnutí správního úřadu. Po absolvování školení a zvládnutí testu však žadatel dostane potvrzení, že drony může řídit.“

Zájemci si ovšem budou moci drony koupit bez registrace. Tu ale budou muset mít, až jej následně začnou používat. „Registraci dronu bude třeba provést před jeho provozováním,“ sdělila Právu Rezková.

Chystaná novela také určí, jaké subjekty budou oprávněny pořádat školení. „Různé kategorie provozu dronů budou mít rozdílnou míru testování jejich pilotů. Mimo jiné se budou testovat znalosti leteckých předpisů, bezpilotních systémů i zásad ochrany soukromí a osobních údajů,“ informovala mluvčí.

Dodržování vzdálenosti nutností

Profesionální drony se v ČR využívají pro pořizování leteckých záběrů, usnadňují práci geologům, stavbařům, archeologům i těžařům při mapování v důlních oblastech. V lesnictví se používají k identifikaci rozsahu kůrovcové kalamity. Velký potenciál k využití dronů je i v záchranných službách.

Drony na hraní či sportovní vyžití smějí být podle platné směrnice ÚCL vypouštěny maximálně do výše 100 metrů a tak, aby se ocitaly nanejvýš 100 metrů od nejbližšího objektu a 50 metrů od jiné osoby. Ten, kdo dron za letu ovládá, s ním musí být v neustálém vizuálním kontaktu.

Žádné drony se nesmějí bez povolení ÚCL přiblížit na méně než 5500 metrů k letištím či k zakázaným vzdušným prostorům nad průmyslovými a vojenskými objekty. Majitelé dronů vybavených kamerami musí rovněž dbát, aby se nedostali do rozporu se zásadami ochrany osobních údajů. Za porušení předpisů hrozí majiteli dronu pokuta až pět milionů korun.

Může se vám hodit Seznamu:

Anketa

Jste pro, aby většina majitelů dronů, musela projít testy?
Ano
68,1 %
Ne
31,9 %
Celkem hlasovalo 3609 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Dron poprvé dopravil ledvinu k transplantaci

Dron poprvé uspěl při rychlé dopravě ledviny od dárce, která byla následně úspěšně transplantována pacientce. Oznámilo to lékařské centrum Marylandské...

Výběr článků

Načítám