Hlavní obsah

Armáda chce rychle 1200 vozů, ministerstvo financí je proti

Právo, Oldřich Danda

Armáda chce urychlit nákup nových terénních osobních vozů, protože vojáci často jezdí sovětskými auty UAZ, jež používají už skoro půl století. Prosadila si proto na ministerstvu obrany, aby pořízení až 1200 vozů za 1,6 miliardy korun o několik let uspíšilo. Vedení resortu obrany odsouhlasilo, že výběrové řízení rozeběhne již letos.

Foto: Foto archiv, Právo

Sedm set automobilů Land Rover Defender (na snímku) a 600 dosluhujících vozů UAZ 469 mají nahradit jiná auta.

Článek

Hladký průběh zakázky ale překazilo ministerstvo financí, které se zdráhá nákup ministerstvu obrany povolit. Důvodem je, že podle rozpočtových pravidel a schváleného armádního plánu vyzbrojování měl nákup proběhnout až v roce 2023.

„Ministerstvo financí doporučilo ministerstvu obrany přesunout realizaci předmětné zakázky do navazujícího programu, případně požádat o změnu dokumentace stávajícího programu,“ poznamenala pro Právo Šárka Šmolíková z tiskového odboru ministerstva financí.

Ministerstvo obrany uznává, že přípravu zakázky uspíšili. „V původních plánech byla náhrada terénních vozů v plánu v roce 2023, ale velení armády považuje za důležité její urychlení, a proto terénní vozy zařadilo mezi nákupy už pro letošní rok,“ řekl Právu mluvčí obrany Jan Pejšek. Dodal, že armáda by chtěla první dodávku vozů už příští rok na podzim.

Jeepy, toyoty či mercedesy?

Proto šéf obrany Lubomír Metnar (za ANO) poslal na ministerstvo financí vyjednavače, kteří podle Pejška uspěli. „Na jednání se zástupci ministerstva financí byl dohodnut další postup k zajištění schválení registračního listu, jímž je podmíněno zahájení celé akvizice,“ sdělil v úterý Právu Pejšek.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Technika na základně českých vojáků v Kosovu.

Armáda chce nahradit 600 aut UAZ 469, jež jsou sovětské výroby a v armádě slouží už 45 let. Dosluhuje i 700 vozů Land Rover Defender, které armáda začala pořizovat v 90. letech. S britskými auty mají vojáci dobré zkušenosti, ale výroba Land Roverů skončila v roce 2016.

Obrana už před dvěma roky na výcvikovém polygonu ve Vyškově testovala dvacítku vozů, např. Škodu Kodiaq, Jeep Wrangler, Mercedes-Benz G-Wagon, Toyotu Hilux, Dacii Duster, Volkswagen Amarok nebo čínský vůz BAIC BJ80.

Foto: Marek Bednář, Novinky

Toyota Hilux 2,4 D-4D Adventure

Podle odborníků ale připadají v úvahu jen čtyři auta. Prvním je Toyota Land Cruiser, kterou nabízí Auto Dajbych. Terénní Toyoty – Cruiser nebo Hilux – jsou nejrozšířenějšími terénními auty bezpečnostních složek na světě. Dalším horkým adeptem je Jeep J8, který vychází z civilního vozu Wrangler a který nabízí česká zbrojovka STV Group.

Foto: Milan Lažanský, Právo

Myslivecká barva Géčku sluší.

Mezi vojenské off-roady se řadí i Mercedes G, které používá několik desítek armád po celém světě. V úvahu připadá i čínská nápodoba mercedesu řady G, kterou nabízí přeloučská firma SVOS s americkým motorem Cummins pod názvem S80.

Do soutěže se může ještě dostat nástupce Land Roveru Defender, který začne firma Jaguar Land Rover letos vyrábět ve svém závodu na Slovensku v Nitře.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám