Hlavní obsah

Sochař Váňa přivezl po Labi a Vltavě díly k obnově mariánského sloupu

Praha

Sochař Petr Váňa a další kameníci přivezli do Prahy na říční lodi díly pro obnovu mariánského sloupu na Staroměstském náměstí. Brzy ráno vypluli po Labi ze Staré Boleslavi. Přes Mělník se dostali na Vltavu a kolem 17:30 hodin zakotvili nedaleko Karlova mostu.

BEZ KOMENTÁŘE: Sochař přivezl na lodi díly na obnovu mariánského sloupuVideo: Petr Horník, Právo

 
Článek

Kromě zhruba 250 kusů kamenů přivezli také odlitek sochy Panny Marie a korintskou hlavici sloupu, kterou dokončují. Na Vltavě plánují zůstat měsíc, než celý sloup instalují na Staroměstské náměstí.

Váňa ale stále nemá od Prahy 1 povolen zábor, takže nemůže začít sloup stavět, ač má od roku 2017 stavební povolení, které vyprší v červenci. Na obnovu mariánského sloupu přispěly tisíce lidí. Významnou měrou se podílelo i 20 měst.

Foto: Petr Horník, Právo

Sochař Petr Váňa nechal přivézt na lodi kammené součásti kopie mariánského sloupu.

Přibližně šedesátitunový náklad za pomoci jeřábu nakládal Váňa se svými spolupracovníky v pondělí ve Staré Boleslavi. Kamiony tam díly přivezly z Josefova, kde byly dosud uloženy.

V Praze v přístavišti Pražské Benátky posádku lodi s mariánským sloupem přivítal malý okruh příznivců za volání „sláva“. Připravena byla i hudební produkce.

Váňa se svými spolupracovníky začal s obnovou sloupu na Staroměstském náměstí už na konci května. Akci přerušili městští strážníci. Sochaři poté museli místo uvést do původního stavu.

BEZ KOMENTÁŘE: Snaha o návrat mariánského sloupu na Staroměstské náměstíVideo: Dana Kysučanová, Novinky

Společnost pro obnovu mariánského sloupu považuje vztyčení sloupu v 17. století za symbol a vzpomínku na obránce Prahy za třicetileté války a významné umělecké dílo, od kterého se odvíjelo barokní sochařství v Čechách. Naopak podle odpůrců jde o symbol habsburské nadvlády a netolerantní rekatolizace země. Obě skupiny se chodí pravidelně přít a předkládat své petice na pražské zastupitelstvo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám