Hlavní obsah

Borové lesy v Polabí usychají

Právo, Ludmila Žlábková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Katastrofickou situaci s usychajícími lesy řeší lesníci napříč republikou, i když nejčastěji se hovoří o střední a severní Moravě. Ovšem postupující klimatická změna a klesající hladina spodní vody oslabují dřeviny nejen tam. Viditelně usychají borové lesy například i v Polabí.

Foto: Lesy ČR

Usychající lesní porosty trápí i úrodné Polabí.

Článek

Státní podnik Lesy České republiky (LČR) podle své mluvčí Evy Jouklové zde eviduje na bezmála třech tisících hektarů 111 tisíc metrů krychlových souší.

Chřadnutí borovic následně dokonají hmyzí škůdci nebo parazitické jmelí. Zejména starší borové porosty, kterých je v Polabí většina, se špatně vyrovnávají s extrémním suchem. Nejkritičtější situace je ve středních Čechách.

Více než dva tisíce fotbalových hřišť

„V okolí Brandýsa nad Labem, na Kolínsku a Nymbursku, tedy celkem asi na 800 hektarech, už odumřelo nebo usychá takřka 60 tisíc metrů krychlových borovic. Je to pro srovnání větší plocha než dva tisíce fotbalových hřišť,“ uvedl Josef Vojáček, generální ředitel LČR.

Podobně jako v oblasti Strážnice na jižní Moravě komplikuje i zde obnovu nových porostů chroust maďalový, jehož ponravy se živí zejména kořeny mladých stromků. Konkrétně na Kolínsku a Nymbursku příští rok chrousti dokonají svůj čtyřletý cyklus a začnou se rojit.

Chemický postřik

„Aby ponravy nelikvidovaly nově zakládané lesy, požádáme kraj o povolení šetrného chemického zásahu v době rojení chrousta,“ řekl Václav Bašta, ředitel krajského ředitelství LČR v Brandýse nad Labem.

Sucho trápí borové lesy i na východě Čech. Mezi Hradcem Králové a Pardubicemi dnes odumírá na 600 hektarech asi 13 tisíc metrů krychlových stromů. Na Přeloučsku je na 640 hektarech po obou březích Labe až 18 tisíc metrů krychlových souší.

Polabské lesy patří k mimořádně frekventovaným a suché stromy mohou návštěvníky ohrozit. Kácí se tedy přednostně kolem cest a turistických tras. Vytěžené plochy podnik opět zalesňuje směsí dřevin, jako je dub, bříza, habr, buk i borovice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám