Hlavní obsah

Do čtvrtka tropy, pak udeří silné bouřky

Až do čtvrtka vydrží v Česku počasí s teplotami, které budou v maximech dosahovat tropických třicítek, poté přijdou dvě vlnící se studené fronty za sebou. Přinesou silné bouřky a docela příjemné ochlazení. V pondělí to Novinkám řekla Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

Záznam: Aktuální záběry z panoramatických kamer 3.6.2019Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

První letošní den s tropickou třicítkou byl zaznamenán na třech stanicích v neděli. „Je to přímo učebnicové, vždy nás učili, že podle statistik se první tropický den vyskytuje většinou na přelomu května a června,“ řekla Honsová. Teploty v týdnu budou na některých místech ČR dosahovat i 32 stupňů, což je více, než mají aktuálně například v Chorvatsku nebo v Itálii.

V pondělí bude druhý letošní tropický den, odpolední teploty vyšplhají na 27 až 31 stupňů. Na obloze bude jasno nebo polojasno. Průnik teplého jižního až jihozápadního proudění umožnil přesun oblasti vysokého tlaku vzduchu nad severovýchodní Evropu.

V úterý ráno se budou teploty pohybovat mezi 15 až 11 stupni, denní maxima vystoupí na 26 až 30 stupňů, v Polabí a Poohří dosáhnou až 32. Bude jasno nebo polojasno, odpoledne se bude ojediněle vytvářet kupovitá oblačnost, ve které se mohou ojediněle vyskytnout přeháňky nebo bouřky, ale to se týká spíš horských oblastí.

Ve středu bude opět jasno nebo polojasno, ale během dne zejména na východě až oblačno. Na Moravě a ve Slezsku se začnou objevovat bouřky. Ranní minima budou činit 15 až 11 stupňů, maxima budou mezi 26 až 30 stupni, na západě až 32.

Ve čtvrtek bude ještě zpočátku polojasno s ranními teplotami mezi 16 až 12 stupni. Během dne přijde od západu vlnící se studená fronta, která vpadne do tropického vzduchu. Výsledkem bude rychlé přibývání oblačnosti s deštěm a občasnými bouřkami, které budou místy silné. V Čechách denní teploty vystoupí na 24 až 28 stupňů, na Moravě se ještě udrží mezi 26 až 30.

V pátek bude zpočátku oblačno až zataženo, na východě ještě s přeháňkami nebo bouřkami. Postupně bude oblačnosti od západu během dne ubývat. Ranní teploty mezi 17 až 13 stupni vystřídají denní teploty s rozmezím 20 až 24 stupňů.

Foto: Milan Malíček, Právo

Mnozí Pražané se rozhodli strávit horký víkend u Vltavy

V sobotu přijde druhá studená fronta. Zpočátku dne bude ještě polojasno, postupně však oblačno, místy s přeháňkami a bouřkami. Ráno se budou teploty držet mezi 15 až 11 stupni, maxima dosáhnou 20 až 24 stupňů.

Neděle už bude opět polojasná. Ráno se ochladí na 14 až 10 stupňů, maxima dosáhnou 21 až 25.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám