Hlavní obsah

Svět zbrojařské a bezpečnostní techniky míří do Brna

Právo, Miroslav Homola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Především pavilon P a jeho nejbližší okolí ovládla v těchto dnech zelená barva. Finišují zde totiž přípravy na 15. mezinárodní veletrh obranné a bezpečnostní techniky IDET. Současně s vojenskou technikou zbraňovými systémy se uskuteční také veletrhy požární a bezpečnostní techniky.

BEZ KOMENTÁŘE: Přípravy na veletrh IDET v BrněVideo: Miroslav Homola, Právo

 
Článek

Zatímco zbrojařské expozice budou k vidění od středy do pátku, prezentace záchranářské techniky, hasičů či techniky na ochranu zdraví a majetku bude ve vedlejším pavilonu Z k dispozici ještě i v sobotu spolu s akcí Den bezpečnosti. Podle ředitele Brněnských veletrhů Jiřího Kuliše je o letošní akci mimořádný zájem.

„Čísla se sice neustále mění, ale už dnes máme ohlášeny delegace z ministerstev obrany z dvaceti zemí včetně například Filipíny, Thajska, Indie a řady dalších. Jejich účast vybírá Asociace bezpečnostního a obranného průmyslu. IDET se řadí k prestižním přehlídkám pořádaným v zemích NATO. Jeho pozice v rámci střední Evropy odráží významné postavení domácího obranného a bezpečnostního průmyslu, kterému se daří,” uvedl Jiří Kuliš.

Výrazní Švédové

„Druhým důvodem důležitosti veletrhu je fakt že česká armáda prochází střednědobou modernizací, která potrvá do roku 2027 a některé akvizice se začínají uskutečňovat už nyní,” dodal.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Vojenská technika, která obvykle operuje v terénu se na veletrh IDET, který v Brně začne ve středu připravuje obdobně jako luxusní limuzíny na autosalonech. Ani leštěnka nechybí.

Jak doplnil armádní generál Pavel Štefka, veletrh je výrazně ve znamení švédských vystavovatelů a výrobců. „Není to jen kvůli očekávané obměně bojových vozidel pěchoty, kdy švédské vystavované exponáty CV 90 nejsou autentické s těmi, které by eventuelně mohly výběrovou soutěž vyhrát, ale především proto, že právě od Švédů máme gripeny, radary i protitankové systémy,“ zdůraznil důležitost švédských vystavovatelů Štefka.

Na veletrhu nebude chybět ani řada českých výrobců. Bezpilotním vrtulníkem se například představí premiérově Modelárna Liaz, premiéru bude mít i výrobce průmyslových rentgenů ELEDUS, českou premiéru absolvuje i taktické obrněné vozidlo nové generace Zetor Gerlach 4x4 jehož koncept vznikl v brněnské traktorce.

Reklama

Výběr článků

Načítám