Hlavní obsah

Kvalitu vína vinařský zákon nezlepšil

Právo, Milan Vojtek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Asociace soukromých zemědělců ČR a Vinařská asociace ČR požaduje změnu vinařského zákona. Jeho novela podle nich nesplnila očekávání, naopak, jen se rozbujela administrativa, stoupla produkce odpadů a nesnížilo se ani klamání spotřebitele.

Foto: Regis Duvignau, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Po novele vinařského zákona volal prezident Svazu vinařů Tibor Nyitray. Do ČR putovaly miliony litrů vína a stát podle něj přicházel na daních o dvě miliardy korun.

Nyitray se opíral se o studii společnosti Ernst & Young, nezdaněný dovoz měl být 100 až 150 milionů litrů vína.

Problém je, že studii prezident odmítal nejen zveřejnit, ale i ukázat vinařům. Neposkytl ji ani Právu, redakci odkázal na odhady z veřejných zdrojů.

Víc nekvality

Novela platí dva roky a místo toho, aby se dovoz vína zvýšil, toto číslo klesá. „Z dat Českého statistického úřadu plyne, že se dovoz od zavedení novely snížil. A to jsme stále poslouchali, že na černý trh přichází ze zahraničí sto milionů litrů vína bez řádné evidence. Únik na daních byl jedním z hlavních důvodů novely,“ řekl místopředseda Vinařské asociace Jiří Maděřič.

V roce 2017 byl dovoz 150 milionů litrů, za minulý rok byl zhruba o deset procent nižší. Žádný nárůst v důsledku účinného boje proti nelegálním dovozům se tedy nekonal. Nezlepšila se ani kvalita kontrolovaných vín. Naopak. Proti 18,2 procenta nevyhovujících vzorků při kontrolách v roce 2017 jich vloni nevyhovělo 23,9 procenta.

Nyitray si pochvaluje nárůst počtu prodejních míst, Maděřič ale říká, že pravda je jinde. „Číslo roste jen proto, že se doregistrovávají ti, kdo dříve registraci nepodléhali. Fakticky počet vinoték klesá,“ tvrdí. Malí vinaři již pociťují omezení možnosti odbytu ve vinotékách.

„Navzdory trendům snižovat produkci plastů novela přispívá ke zhoršení kvality životního prostředí,“ zdůraznil Maděřič.

Vyšší náklady zdražily víno

Vinotéky musí místo opakovaně plnitelných obalů používat jednorázové. Krabice s plastovými pytli, zvané bag-in-boxy, jsou odpadem, produkovaným v důsledku novely. Jejich nákup je zvýšením nákladů pro vinotéky a zhoršením konkurenční pozice vůči průmyslovým výrobcům a prodejcům vína. Lidem zdražil víno až o 10 Kč.

„Nejen z výše uvedených údajů je zřejmé, že novela vinařského zákona nijak neovlivnila dlouhodobé trendy na tuzemském trhu vín, naopak zvýšila byrokracii v podnikání tisíců vinařů a vinoték, které zatížila neúčelnými povinnostmi,“ zdůrazňuje předseda Asociace soukromých zemědělců ČR Josef Stehlík.

„Novela nepřispěla k omezení klamání spotřebitele. Garance původu moravských a českých vín sice existuje, pro spotřebitele je ale těžké odlišit od sebe levná dovozová vína plněná v ČR do lahví s etiketami s názvy moravských měst a obcí,“ upozorňuje další zástupce Vinařské asociace Josef Valihrach mladší.

„Chceme, aby stát zákon přehodnotil. Aby vyřešil chyby, odboural administrativu a nově nastavil definice, aby výrobcem vína byl jen ten, kdo víno skutečně vyrábí,“ řekl Maděřič.

Reklama

Výběr článků

Načítám