Hlavní obsah

V Česku kvete černý trh s tygry

Právo, Michael Polák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Minulý rok byl rokem tygra. Takové přirovnání v souvislosti s případy těchto dravých šelem, kterými se vloni zabývala Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP), teď používá její ředitel Erik Geuss. Loňské odhalení organizované skupiny, která měla z uhynulých těl tygrů připravovat produkty čínské medicíny, patřilo podle Geusse mezi nejzávažnější případy, jimiž se inspekce zabývala.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Ilustrační foto

Článek

Poznatky, které inspektoři získali, údajně ukazují na to, že v Česku funguje silný černý trh s tygry a jejich orgány. „Jestliže jsme v minulých letech mluvili o kriticky ohrožených nosorožcích a slonech, tak teď je na našem území enormní zájem především o tygry,“ řekl Právu Geuss.

Chovatelé i Vietnamci

Český černý trh s tygry je podle něj mimořádný i v evropském měřítku. „V jiných evropských zemích nefunguje. Roli hraje to, že Češi jsou národ chovatelů, ale i početná vietnamská menšina u nás. Z ní pocházejí ti, kteří s produkty z tygrů obchodují,“ uvedl Geuss.

Problému podle něj nahrává, že tygři se dobře a čile množí i v zajetí. „Registrace zvířat neprobíhá, jak to vyžaduje zákon,“ řekl. „Takhle vznikají skutečně účelové chovy pro černý trh,“ dodal šéf ekologické inspekce.

Foto: Jindřich Ginter, Právo

Šéf České inspekce životního prostředí Erik Geuss

Činnost organizované skupiny, kterou se podařilo loni rozkrýt a jejíž případ se nyní řeší u soudu, pojmenoval Geuss jako chov tygrů na součástky.

Motorem činnosti skupiny podle inspektorů byla asijská medicína. „V rámci ní je tělo tygra rozebrané do neuvěřitelných detailů. Pokud zkonzumujete tygří fousky nebo nos, budete imunní proti hadímu uštknutí. Tygří tuk má zase pomáhat proti revmatismu. Krev je na silnou vůli, kůže proti mentálním chorobám,“ uvedl Geuss.

„Vede to pak k tomu, že na černém trhu se tygří špičák prodává za 500 dolarů, tygří dráp za 100 dolarů a za celou tygří kůži lze získat 20 tisíc dolarů,“ doplnil konkrétní částky ředitel ČIŽP.

ČIŽP v loňském roce provedla zhruba 600 kontrol týkajících se obchodování s ohroženými druhy rostlin a živočichů. Každá třetí kontrola nalezla nějaké nezákonné vývozy nebo dovozy, inspekce za ně udělila pokuty ve výši 650 tisíc korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám