Hlavní obsah

Opera Národního divadla a Státní opera se bouří proti novému šéfovi

Právo, Radmila Hrdinová

Otevřeným dopisem adresovaným řediteli pražského Národního divadla Janu Burianovi vyjadřují zaměstnanci a výkonní umělci Opery Národního divadla a Státní opery znepokojení nad současnou kritickou situací v obou institucích.

Foto: Petr Horník, Právo

Budova Státní opery v Praze.

Článek

Tato situace byla podle nich způsobena netransparentním výběrem nového uměleckého ředitele Opery Národního divadla a Státní opery, norského režiséra Pera Boye Hansena, s nástupem od sezony 2019/2020. Nyní působí Hansen jako poradce ředitele Národního divadla.

Podle signatářů dopisu během devítiměsíčního působení v této funkci, jež mělo být přípravným krokem k nástupu do funkce ředitelské, Hansen nepředstavil základní vizi a uvedl operu do krizového stavu.

Nepředstavil základní vizi a uvedl operu do krizového stavu z otevřeného dopisu

Dopis proto klade jednatřicet otázek řediteli Burianovi týkajících se způsobu výběru nového uměleckého ředitele, jeho kompetencí, umělecké i provozní koncepce opery, dramaturgie, personálního obsazení souborů a součinnosti s vedením Opery Národního divadla a Státní opery.

Červená i Plachetka

Mezi 339 signatáři dopisu jsou i ředitelka Opery Národního divadla Silvia Hroncová, umělecký ředitel Opery Národního divadla a Státní opery Petr Kofroň, hudební ředitel Opery Národního divadla Jaroslav Kyzlink, hudební ředitel Státní opery Andreas Sebastian Weiser, dirigenti, sólisté, členové kolektivních těles a další pracovníci Národního divadla.

Dopis podepsali mimo jiné i pěvkyně Soňa Červená, sólisté Adam Plachetka, Marie Fajtová, Jaroslav Březina, Martin Šrejma, Jiří Brückler, Roman Janál a další. Text dopisu, datovaného 5. května, požaduje od ředitele Buriana písemné odpovědi do 27. května.

Podle informací Práva ředitel Burian připravuje rovněž formou otevřeného dopisu odpověď, která bude obsahovat fakta známá z veřejných zdrojů i ta, o nichž se domnívá, že o nich byl soubor informován prostřednictvím ředitelky Opery Národního divadla a Státní opery.

Bezprostředně na dopis Burian reagoval takto: „Doufáme, že jde o upřímnou starost o budoucnost Opery, nikoliv o snahu zbytečně zkomplikovat nástup nového uměleckého ředitele, který byl řádně jmenován. Mimo jiné na základě doporučení ředitelů oper ve Stockholmu, Curychu a Frankfurtu a na základě doporučení týmu odborníků pod vedením výkonného ředitele Opera Europa Nicholase Payna. Nový umělecký ředitel Per Boye Hansen nastoupí do Národního divadla se začátkem příští sezony, jejíž program byl navržen současným vedením Opery a jako takový mnou schválen.“

Kopie dopisu byla adresována předsedovi garanční rady Národního divadla Janu Hančilovi, ministru kultury Antonínu Staňkovi, předsedovi ČSSD Janu Hamáčkovi a médiím.

Hansen se pro média letos v únoru vyjádřil, že chce posílit mezinárodní postavení Opery Národního divadla, oživit historii české opery, zvýšit počet nových produkcí a profilovat oba umělecké soubory.

Hansenův tým, do kterého patří i německý dirigent a budoucí hudební ředitel Státní opery Karl-Heinz Steffens, se soustředí na znovuotevření historické budovy Státní opery po generální rekonstrukci. Poprvé by se nová Státní opera měla představit divákům slavnostním operním gala 5. ledna příštího roku.

Reklama

Výběr článků

Načítám