Hlavní obsah

ANO v preferencích ztrácí ve prospěch ODS a Pirátů

Novinky, ok, aš
Praha

Sněmovní volby by vyhrálo se skoro 30 procenty hnutí ANO, od října ale pomalu ztrácí. Vyplývá to z dubnového průzkumu společnosti Kantar pro Českou televizi. O téměř polovinu méně by získali druzí Piráti. Do Sněmovny by se dostalo osm stran.

Foto: David Ryneš, Novinky

Volební model v dubnu 2019 podle agentury Kantar CZ pro ČT ve srovnání s výsledkem voleb

Článek

Hnutí ANO má o tři procentní body méně než v minulém březnovém průzkumu. Piráti by získali 16 procent, což rovněž znamená pokles o tři procenta.

„Od října se ukazuje mírný pokles v preferencích ANO. Lidé odcházejí zejména k ODS a Pirátům,” uvedl v ČT Jan Ranocha ze společnosti TNS Kantar. Zmínil, že odchod příznivci ANO zdůvodňovali ztrátou důvěry v ANO, v jejího lídra, ve výsledky ekonomiky a v poslední době zmiňovali i změny ve vládě.

Na třetím místě skončila v průzkumu ODS se 13,5 procenta, má stejně jako v březnu. O tři procenta víc má podle průzkumu hnutí SPD, které by v dubnu volilo 8,5 procenta voličů. ČSSD v průzkumu neztratila, ale ani nezískala. Volilo by ji 6,5 procenta lidí.

Foto: David Ryneš, Novinky

Předpokládaný zisk mandátů (přepočet Právo)

Shodně 6 procent získaly KSČM a STAN, následuje KDU-ČSL s 5,5 procenta. Další strany včetně TOP 09 by neuspěly.

Předseda Pirátů Ivan Bartoš připustil, že na oslabení podpory Pirátů může mít vliv situace v Praze, spory okolo magistrátu, kauza Pražské plynárenské i zahraniční cesty. Podotkl ale, že Piráti mají pořád víc než při posledních parlamentních volbách: „Stále je to víc o šest procent,” podotkl.

StranaPreference (v procentech)Přepočet na mandáty
ANO3078
Piráti1635
ODS13,529
SPD8,517
ČSSD6,512
KSČM611
STAN611
KDU-ČSL5,57
Zdroj dat: Kantar. Přepočet mandátů: Právo

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám