Hlavní obsah

Rusko je hlavním aktérem snah o ovlivnění voleb, připomněl šéf BIS Koudelka

Rusko se snaží ovlivňovat volby i demokratické procesy a usiluje o ohrožení obranyschopnosti Evropské unie a Evropy jako celku. Na pátečním semináři nazvaném Evropské volby v kontextu hybridních hrozeb to uvedl ředitel Bezpečnostní informační služby (BIS) Michal Koudelka.

Foto: Petr Horník, Právo

Ředitel BIS Michal Koudelka

Článek

„Hlavním a nejrizikovějším státním aktérem pokoušejícím se ovlivňovat volby a jiné demokratické procesy je Ruská federace,” prohlásil šéf civilní kontrarozvědky, podle kterého se na tom shoduje celá zpravodajská a bezpečnostní komunita demokratického světa.

Rusko podle něj využívá několik cest, které je možné rozdělit do tří oblastí. Nejznámější a nejrozšířenější je podle něho manipulace s informacemi, tedy dezinformační kampaně, cílené zasílání e-mailů vytipovaným skupinám obyvatel, zakládání falešných identit na sociálních sítích a hackování a následné zveřejňování nelegálně získaných informací, které poškozují určitou skupinu nebo určitého kandidáta. Druhým způsobem jsou podle Koudelky kybernetické útoky s cílem narušit infrastrukturu voleb. Třetí způsob spočívá podle něho v přímém financování politických stran a jejich kampaní.

Trollové, Russia Today i Sputnik

Kreml k tomu podle Koudelky využívá státní i nestátní subjekty. Jmenoval „trollí farmu” Internet Research Agency, která podle něho zaměstnává stovky lidí a její rozpočet se loni zdvojnásobil v porovnání s roky 2016 a 2017, kdy činil kolem 12 milionů dolarů. Do zahraničí působí také podle Koudelky mediální dům Russia Today a web Sputnik.

„Tyhle instituce šíří v zahraničí ruskou propagandu, tyhle instituce šíří v zahraničí ruské dezinformační kampaně,” tvrdí ředitel BIS. Ke kybernetickým útokům, zveřejňování nelegálně získaných informací a k zajišťování skrytého financování politických stran a jejich kampaní využívá Rusko podle něho své tajné služby.

„Celá demokratická zpravodajská komunita je přesvědčena, že tím cílem je oslabit a narušit vnitřní integritu Evropské unie, oslabit demokratické instituce evropských zemí, oslabit víru obyvatel těchto zemí ve svůj stát, ve své instituce, způsobovat sociální napětí, oslabovat jednotlivé země, a tak oslabovat Evropskou unii jako celek s výsledkem paralyzovat nebo aspoň ohrozit obranyschopnost Evropské unie a Evropy jako takové,” dodal Koudelka, jehož vláda opakovaně navrhla povýšit do generálské hodnosti, což odmítá prezident Miloš Zeman.

Foto: Petr Horník, Právo

Eurokomisařka pro spravedlnost, spotřebitele a rovnost žen a mužů Věra Jourová

„My chceme, aby volby, a nejen ty evropské, byly soutěží reálných lidí, reálných politických subjektů s průhledným financováním, aby to byla soutěž lidí a myšlenek,” zdůraznila eurokomisařka Věra Jourová. Volby podle ní nesmí být soutěží „produkce umělé inteligence, špinavých peněz a špinavých metod”.

I ona zmínila propagandistický tlak Ruska, hovoří se nyní podle ní také o Íránu. Na semináři zazněla rovněž otázka na Čínu. Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) míní, že Čína má zájem spíše na shromažďování informací technického rázu a na infrastruktuře než na ovlivňování politických procesů.

Reklama

Související články

Jsou to čučkaři, řekl Zeman o BIS

Prezident Miloš Zeman ve čtvrtek kritizoval práci Bezpečnostní informační služby. Prohlásil o ní, že jsou to čučkaři. V rozhovoru pro TV Barrandov uvedl, že...

Výběr článků

Načítám