Hlavní obsah

S členstvím v EU jsou spokojeny dvě pětiny Čechů, nejvíc vadí byrokracie

S členstvím v Evropské unii je spokojeno 37 procent Čechů, čtvrtina z nich je pak s členstvím naopak nespokojená. Přitom se tři pětiny Čechů někdy cítí být občany Evropské unie. Vyplývá to z průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Podle něj Češi také jako největší výhodu členství vnímají lepší možnost studia a práce v zemích EU, naopak jim překáží větší nárůst byrokracie.

Foto: Yves Herman, Reuters

Vlajky před sídlem Evropské komise. Ilustrační foto

Článek

Spokojenost s členstvím se oproti minulému roku výrazně nezměnila, přesto se jedna o největší podíl spokojených od roku 2010. „Větší spokojenost s členstvím České republiky v Evropské unii byla od roku 2005 zjištěna pouze v letech 2008 a 2009, kdy dosahovala úrovně dvou pětin respondentů,” uvedlo CVVM.

S členstvím jsou spokojení častěji mladší lidé, její míra roste rovněž se vzděláním a životní úrovní. Kladnější vztah k EU mají i obyvatelé velkých měst a voliči ODS, TOP 09, STAN a Pirátů. Lidé spokojení s členstvím Česka v EU jsou také výrazně častěji rozhodnuti zúčastnit se voleb do Evropského parlamentu.

Tři z pěti Čechů se někdy cítili být občanem Evropské unie, polovina lidí však nepociťuje hrdost na občanskou příslušnost k Unii. Před dvěma lety byl ale tento podíl 57 procent, o rok dříve 60 procent. Hrdých na evropské občanství je 39 procent dotázaných.

Nárůst byrokracie

Průzkum se také zaměřil na vnímané výhody a nevýhody členství v EU. 84 procent dotázaných souhlasí s tím, že s členstvím souvisí nárust byrokracie a zbytečných úřadů. Přibližně tři čtvrtiny dotázaných pak souhlasily, že Česko je příliš omezováno evropskými zákony, že EU má příliš velký vliv na politiku u nás a že z Česka odcházejí za prací do jiných členských států kvalifikovaní lidé.

Lidé naopak oceňují více možností práce, studií a obecně žití v členských zemích, jsou si vědomi výhod dotací z evropských fondů a více než polovina dotázaných souhlasila s tím, že pro Česko znamená EU zajištění větší vojenské bezpečnosti.

Průzkumu CVVM se zúčastnilo 1052 lidí, sběr dat probíhal od 30. března do 10. dubna.

Reklama

Výběr článků

Načítám