Hlavní obsah

Do ČR se z Itálie dostalo 10 500 pstruhů se zakázanou látkou

Veterináři zjistili, že 10 500 pstruhů z Itálie mělo ve svalovině zakázanou leukomalachitovou zeleň, povolený limit vzorky přesáhly sedmkrát. Malachitová zeleň se používá jako léčivo proti parazitům a plísním. V EU je její používání zakázané od roku 2000.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Ilustrační foto

Článek

Se zbytky této látky se veterináři v posledních letech setkávají spíše sporadicky, sdělil mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček. Nesmí se také používat ve Spojených státech amerických nebo v Kanadě. U savců včetně člověka může mít konzumace ryb s touto látkou potenciálně karcinogenní účinky, muselo by se jí ale sníst hodně.

„Na začátku dubna bylo přes 10 000 živých pstruhů duhových dovezeno z Itálie do společnosti Fish Market v Třeboni, kde došlo k jejich zpracování a následné distribuci několika odběratelům v České republice. Vakuově balený pstruh je již po datu spotřeby (8. - 15. 4. 2019), ale někteří zákazníci si mohli pstruhy zamrazit. Ryby je možné vrátit v místě nákupu,” uvedl Vorlíček. Ryby podle něj následně prodával kromě Fish Marketu také řetězec Albert.

„Vyšetření na přítomnost leukomalachitové zeleně provedla akreditovaná laboratoř Státního veterinárního ústavu v Jihlavě. Testy zjistily, že vzorek svaloviny pstruha obsahuje 13,4 μg/kg, kdy povolený limit je 2 μg/kg,” dodal mluvčí.

Leukomalachitová zeleň je degradačním produktem malachitové zeleně. Je tak podle něj pravděpodobné, že se látka na ryby použila před dovozem do ČR. Malachitová zeleň je protiplísňový prostředek. Protože je ale karcinogenní, nesmí se používat k ošetřování ryb určených k jídlu, pouze pro ošetření akvarijních a okrasných rybek.

Reklama

Výběr článků

Načítám