Hlavní obsah

V Německu mě chtějí zničit, protože jsem proti migraci, hájí se Babiš

Novinky, ren

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Český premiér Andrej Babiš (ANO) považuje informace zveřejněné v reportáži německé televize ZDF za vymyšlené. Německým médiím podle něj vadí jeho protimigrační postoj. Televize ve středu odvysílala reportáž o tom, že Babiš často využívá peníze z Bruselu pro své účely a vše je legální proto, že se mu podařilo změnit pravidla čerpání. O kauze Čapí hnízdo se v reportáží hovoří jako o podvodu.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Andrej Babiš

Článek

„Chápu, nelíbí se jim, že bojuju v Evropě proti migraci, za české zájmy, a ne za zájmy velkých zemí, jako je právě Německo nebo Francie. Je to aktivita německých medií proti státům V4, které těmto proliberálním a promigranstským mediím a skupinám vadí,” sdělil Právu k reportáži německé televize Babiš.

Nejedná se podle něj o seriózní novinářskou práci. „Tato televize, tak i další německá proimigrační média o mně natáčejí totálně vymýšlené reportáže,” doplnil Babiš.

Německá veřejnoprávní televize ZDF ve středu přinesla reportáž o tom, že český premiér vydělává peníze politikou, a přitom nechal změnit pravidla týkající se evropských fondů tak, aby z toho těžil Agrofert, který Babiš převedl do svěřenských fondů. O kauze Čapí hnízdo, kvůli níž policie navrhla Babiše obžalovat, se v reportáži hovoří jako o podvodu.

„Česko, Maďarsko a Rumunsko mají něco společného – dostávají miliardy z Bruselu. Jejich mocní ty peníze využívají pro své účely, často na úkor základních evropských hodnot. Tak jako Andrej Babiš,” konstatuje ve středu odvysílaná reportáž.

„Babiš stojí za řadou firem a EU je podporuje miliony eur,” připomíná ZDFzoom, podle něhož se za dobu, kdy je miliardář ve vládě, téměř zdvojnásobil příjem Agrofertu z evropských fondů.

Babiš: Nikdo mě nemůže uplatit

Babiš opět reagoval s tím, že on z firmy odešel v roce 2014 a „nemá s ní nic společného”.

„Tvrzení, že vydělávám na politice, je úplně směšné. Celou firmu jsem vložil dle zákona o střetu zájmů do svěřenského fondu. A celý svůj plat premiéra posílám na samoživitelky. Ze státních peněz opravdu nežiju, do politiky jsem vstoupil jako podnikatel a člověk, který už vydělal dost peněz, nikdo mě nemůže uplatit a z dotací opravdu nežiju,” řekl premiér Novinkám.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám