Hlavní obsah

Při úklidu Česka posbírali dobrovolníci v přírodě 1120 tun odpadu

Do víkendové akce Ukliďme Česko se letos zapojilo 65 tisíc dobrovolníků. Ti na 2273 místech sesbírali dohromady 1120 tun odpadu. O výsledcích akce v pondělí informovali organizátoři ze spolku Ukliďme Česko a Českého svazu ochránců přírody.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Dobrovolnice sbírá odpadky v okolí Nuselských schodů v Praze v rámci pátého ročníku akce Ukliďme svět, ukliďme Česko.

Článek

„Tolik dobrovolníků v České republice v jeden víkend ještě nikdy v historii neuklízelo,” uvedl za organizátory Miroslav Kubásek. Ve zbytku jara je naplánováno ještě 600 úklidů po celé ČR a další průběžně přibývají.

Organizátoři se zaměřují i na osvětu a prevenci. „Jedním z témat, která se k tomu nabízejí, jsou pneumatiky. Ty jsou takovým naším skládkovým evergreenem. Každoročně je nacházíme v lesích, po příkopech, či dokonce v potocích, řekách a na dalších těžko uvěřitelných místech,” uvedl další z organizátorů Radek Janoušek.

Foto: Václav Pancer, ČTK

Projekt Ukliďme svět, ukliďme Česko v Českých Budějovicích

Podle něj je vyhazování pneumatik do přírody zbytečné, protože v Česku funguje systém zpětného odběru pneumatik, díky němuž je může každý motorista bezplatně odevzdat na jednom z 2900 sběrných míst. „Ta jsou snadno k nalezení na stránkách www.eltma.cz,” dodal Janoušek.

Desítky tisíc dobrovolníků

Ukliďme svět, ukliďme Česko je dobrovolnická úklidová akce, která se koná na území celé České republiky. Za loňský rok se do 3295 úklidů zapojilo téměř 135 tisíc dobrovolníků. Díky nim zmizelo z přírody 2113 tun odpadu. Nejaktivnější byly Středočeský a Jihomoravský kraj.

Foto: Václav Pancer, ČTK

Projekt Ukliďme svět, ukliďme Česko v Českých Budějovicích

První ročník akce s názvem Ukliďme Česko uspořádal na jaře 2014 spolek Ekosmák. O dva roky později se projekt spojil s obdobnou kampaní Ukliďme Svět, kterou od roku 1992 pořádá Český svaz ochránců přírody.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám