Hlavní obsah

ODS navrhuje prolomit nulovou toleranci za volantem

Novinky, ren

ODS by ve Sněmovně chtěla prosadit toleranci 0,5 promile alkoholu za volantem. Návrh na změnu zákona o provozu na pozemních komunikacích představili občanští demokraté ve čtvrtek odpoledne a chtěli by ho přednést na dubnové schůzi.

Foto: Novinky

Petr Fiala (vlevo) a Zbyněk Stanjura.

Článek

Inspirací jim je prolomení nulové tolerance u vodáků, což navrhovali Piráti a Sněmovna schválila v březnu.

„Ve většině evropských zemí, včetně sousedního Německa nebo Rakouska, tolerance bez problémů dlouhodobě funguje. Jsem přesvědčen, že si tuto míru svobody zasloužíme, a jsem přesvědčen, že umíme být stejně zodpovědní jako většina Evropanů. Když to zvládají Francouzi, Španělé, Italové nebo Lotyši, zvládneme to i my,“ představil návrh předseda ODS Petr Fiala.

ODS chce zároveň v rámci zákona přijít s úpravou bodového systému a zpřísnit ho. „Chceme navrhnout také přísnější postihy pro ty, kteří povolenou míru alkoholu v krvi za volantem přesáhnou,“ dodal předseda poslanců Zbyněk Stanjura.

ODS byla inspirací v březnu schválená změna zákona o vnitrozemské plavbě, kdy Sněmovna prolomila nulovou toleranci u vodáků. Poslanci zrušili pokuty pro vodáky za plavbu pod vlivem alkoholu do 0,5 promile. Doposud mohli vodáci za požití alkoholu dostat pokutu až 100 tisíc korun.

Novelu zákona o provozu na pozemních komunikacích chce klub ODS podat nejpozději na začátku příští sněmovní schůze, jež se koná od 16. dubna. Podporu chce hledat u všech ostatních klubů.

Anketa

Byli byste pro, aby v Česku bylo povoleno řídit s půl promile alkoholu v krvi?
Ano
28,3 %
Ne
71,7 %
Celkem hlasovalo 4886 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám