Hlavní obsah

Praha chce za 1,8 milionu korun analýzu hluku

– Praha

Praha si nechá vypracovat plán na snižování hluku v ulicích metropole. Dokument zpracuje městská organizace Institut plánování a rozvoje (IPR) a hotový má být do konce letošního srpna. Město bude stát asi 1,8 milionu korun.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Vyplývá to z materiálu, který v pondělí schválili pražští radní. Hlavní město má problémy s hlukem dlouhodobě, především s hlukem z dopravy.

Takzvaný akční plán bude vycházet z magistrátní strategické hlukové mapy. V ní je například zaneseno, v kterých oblastech jsou problémy s hlukem největší nebo kde je mu vystaveno největší množství lidí. Plán stanoví, kde by měla být zřízena konkrétní protihluková opatření.

Při snaze snižovat hluk se nejčastěji navrhuje omezení nejvyšší povolené rychlosti, výměna povrchů vozovek za takzvaný tichý asfalt, výsadba zeleně nebo vybudování protihlukových stěn.

V minulosti Praha snižovala kvůli hluku rychlost například na magistrále nebo na Spořilovské. Vyměněny byly povrchy vozovek a podél obou komunikací vznikly v uplynulých letech protihlukové stěny. V ulici V Holešovičkách zase město zaplatilo výměnu oken domů a rovněž vyměnilo povrch vozovky.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám