Hlavní obsah

ODS vyloučila Václava Klause mladšího

Aktualizováno

Výkonná rada Občanské demokratické strany (ODS) v sobotu vyloučila poslance Václava Klause mladšího ze strany. Informoval o tom šéf občanských demokratů Petr Fiala.

ODS oznamuje vyloučení Václava Klause mladšího ze stranyVideo: ODS/Twitter

 
Článek

„Václava Klause ml. jsem přivedl k ODS já, i přes výhrady některých mých kolegů. To, že poté nebyl loajální ke mně, bych bez problému přešel. Že však není loajální k ODS, k jejímu programu, hodnotám a principům, však nadále přecházet nelze,“ uvedl Fiala na Twitteru k tomu, proč Klausovi výkonná rada zrušila členství.

Návrh na vyloučení byl schválen jednomyslně, uvedla pak ODS. Člen výkonné rady a ekonomický expert ODS Jan Skopeček na svém facebookovém profilu uvedl, že chtěl hlasovat proti Klausově vyloučení, ale z rodinných důvodů musel jednání opustit předčasně.

V odůvodnění vyloučení publikovaném na webu strany mimo jiné stojí, že Václav Klaus ml. otevřeně podporuje vystoupení ČR z EU, zpochybňuje účast vojáků AČR ve vojenských misích nebo se účastní akcí pořádaných problematickými organizacemi.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zleva Zbyněk Stanjura, Petr Fiala, Evžen Tošenovský a Alexandra Udženija na tiskové konferenci po jednání Výkonné rady ODS, která rozhodla o vyloučení Václava Klause ml. ze strany.

„Václav Klaus ml. navíc veřejně deklaruje, že v nadcházejících volbách do EP nebude volit kandidátku ODS,“ uvedla strana.

ODS Klause řešila kvůli výrokům o židovských transportech ve Sněmovně a následnému přirovnání francouzského prezidenta Macrona k nacistickému vůdci Adolfu Hitlerovi.

Klaus přirovnal schvalování zákonů ve Sněmovně kvůli předpisům EU k rozhodování židovských výborů o složení transportů do nacistických koncentračních táborů v úterní debatě při hlasování o GDPR. Předseda strany Petr Fiala se pak za jeho výrok jménem ODS omluvil.

Klaus mladší v Poslanecké sněmovně Video: psp.cz

ODS následně v prohlášení uvedla, že se od jeho slov distancuje a považuje taková slova za nepřijatelná a znovu se za ně omluvila.

„ODS vyzývá Václava Klause ml. k odchodu z poslaneckého klubu ODS a konstatuje, že Václav Klaus ml. svým jednáním dlouhodobě poškozuje stranu,” uvedla strana ve středu. Klaus dobrovolný odchod odmítl.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Václav Klaus ml.

Svého syna se zastal bývalý prezident a zakladatel ODS Václav Klaus starší. Podle něj směřuje ODS k politické bezvýznamnosti a měl by vzniknout nový pravicový subjekt.

Václav Klaus mladší kandidoval za ODS v Praze. Ve volbách v roce 2017 byl zvolen, když získal přes 20 tisíc preferenčních hlasů.

Reklama

Výběr článků

Načítám