Hlavní obsah

ODS jde k bezvýznamnosti, musí vzniknout nová strana, říká exprezident Klaus

Aktualizováno

Podle bývalého prezidenta a zakladatele Občanské demokratické strany Václava Klause směřuje ODS k politické bezvýznamnosti a měl by vzniknout nový pravicový subjekt. Klaus starší tak reagoval na výzvu poslaneckého klubu ODS, aby jej opustil jeho syn Václav Klaus ml. O stanovisku exprezidenta informoval Petr Macinka z Institutu Václava Klause.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Bývalý prezident Václav Klaus na snímku z loňského května

Článek

„Včerejší (středeční) rozhodnutí vedení ODS, respektive jejího poslaneckého klubu, mne nepřekvapilo,” uvedl Klaus. „Tito lidé nemají s původní ODS nic společného. S jejími ideály se rozešli už dávno, nebo je nikdy nesdíleli. Charakterizuje je nadbíhání politické korektnosti a pravdě a lásce,” uvedl Klaus starší.

Dodal, že jejich cesta k politické bezvýznamnosti je zcela přímočará. „Dříve či později musí vzniknout nová, skutečná pravicová strana. Dlouho jsme mnozí sázeli na ODS. Teď už snad každý ví, že to není možné,” dodal.

Bývalý prezident zároveň dodal, že s ním syn své výroky nekonzultoval, stejně jako on se synem nekonzultoval toto své prohlášení. „Nechci mu zužovat jeho manévrovací prostor. Jinak by mé výroky o ODS byly daleko ostřejší,” doplnil.

Klaus ml. přirovnal schvalování zákonů ve Sněmovně kvůli předpisům EU k rozhodování židovských výborů o složení transportů do nacistických koncentračních táborů v úterní debatě při hlasování o GDPR. Předseda strany Petr Fiala se pak za jeho výrok jménem ODS omluvil.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Poslanec ODS Václav Klaus ml.

ODS v prohlášení uvedla, že se od jeho slov distancuje, považuje taková slova za nepřijatelná a znovu se za ně omluvila. Poslanecký klub následně vyzval Klause ml., aby opustil jeho řady.

Reklama

Související články

Fiala odložil problém Klaus o dva dny

ODS dává Václavu Klausovi ml. dva dny na rozhodnutí, zda dobrovolně opustí poslanecký klub strany. K tomu ho strana vyzvala ve středu večer. Klaus ml. ale...

Výběr článků

Načítám