Hlavní obsah

Soud zamítl žalobu Evropské komise na ČR, která se týkala sporu o odpad

• Aktualizováno

Soudní dvůr Evropské unie ve čtvrtek zamítl žalobu Evropské komise proti České republice za to, že nepřevzala od Polska 20 tisíc tun směsi, kterou Poláci považovali za nebezpečný odpad. Podle ČR ale sporná zásilka obsahovala palivovou směs. Soud o tom informoval v tiskové zprávě.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Ve sporu šlo o palivovou směs vyrobenou z kalů ze sanace ostravských lagun

Článek

„Komise neprokázala, že je tato směs odpadem, a že se tedy v případě jejího převzetí jednalo o přepravu odpadů, kdy lze v určitých případech požadovat zpětné převzetí,” uvedl Soudní dvůr EU.

Upozornil na to, že „pouhá skutečnost, že je (sporná) látka vyrobena z odpadů, neumožňuje prokázat, že je sama odpadem”.

Spor od roku 2011

Evropská komise ve sporu, který se táhl od roku 2011, dala zapravdu polské straně, také podle ní šlo o odpad. Podle českých úřadů zásilka ale obsahovala palivovou směs TPS NOLO, vyrobenou za použití kalů ze sanace ostravských lagun. Šlo o látku složenou z kyselého dehtu z rafinace ropy, uhelného prachu a oxidu vápenatého.

Na přelomu let 2010 a 2011 20 tisíc tun této směsi jistá česká firma dovezla do Polska, částečně byla uložena v Katovicích. V září 2011 se na české ministerstvo životního prostředí kvůli tomu obrátily polské úřady s tím, že směs podle nich byla do Polska dovezena v rozporu s unijnímu pravidly pro přepravu odpadů. Komise na záležitost poprvé upozornila v listopadu 2014 a Česko zažalovala o necelé dva roky později.

Reklama

Související články

Evropská komise žaluje ČR kvůli odpadu

Evropská komise (EK) zažalovala u Soudního dvora EU Českou republiku, protože země nepřevzala zpět 20 tisíc tun nebezpečného odpadu z Polska. Česká strana...

Výběr článků

Načítám