Hlavní obsah

Divadelní točna má zůstat v zahradě českokrumlovského zámku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Otáčivé hlediště zůstane v zahradě českokrumlovského zámku. Rozhodla o tom komise, kterou ustavil ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD). Točna byla řadu let předmětem sporu mezi památkáři a zastánci divadelní produkce v hradních zahradách. Ve středu o tom informovala mluvčí ministerstva Martha Häckl.

Foto: archiv Pravo, Právo

Otáčivé hlediště v barokní zahradě v Českém Krumlově.

Článek

Český Krumlov od roku 1992 figuruje v seznamech UNESCO a organizace měla k točně v barokní zahradě výhrady. Komise složená ze zástupců státu, města, kraje i památkářů ve středu přijala návrh ministra Staňka a podpořila setrvání točny.

„Jsem velmi rád, že jsme se s komisí shodli v pohledu na další budoucnost unikátního otáčivého hlediště. V tomto duchu nyní bude zadána soutěž architektonického řešení včetně zázemí pro diváky. Věřím, že už bude konec všem dohadům a spekulacím,“ řekl Staněk.

Staňkův předchůdce Ilja Šmíd se přikláněl k přesunu točny do areálu bývalého zahradnictví. [celá zpráva]

O tom, že točna zůstane v zahradě, se hovořilo již v roce 2015. Podle tehdejších vyjádření se měla do dvou let vyjasnit její architektonická podoba. [celá zpráva]

Otáčivé hlediště vzniklo na konci padesátých let minulého století; první velkou rekonstrukcí prošlo v roce 1960, kdy se zároveň jeho kapacita zvýšila na 550 míst, a lidskou sílu nahradily elektromotory. Dnešní podobu hlediště získalo během rekonstrukce v letech 1989–1993, která dále zvýšila jeho kapacitu na současných 644 míst. Hledištěm prošlo za dobu jeho existence přes 2 miliony diváků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám