Hlavní obsah

ČSSD navrhuje zkrácení pracovní doby. Ať se radši soustředí na dávky, vzkázal Babiš

Novinky, zpe
Praha
Aktualizováno

Poté, co sociální demokracie prosadila zrušení karenční doby, představila svoji „staronovou” vlajkovou loď. Chce se zasadit o zkrácení pracovní doby o půl hodiny týdně při zachování stejné výše mzdy. Novinářům to v pondělí v Lidovém domě nastínil šéf strany a ministr vnitra Jan Hamáček. Premiér Andrej Babiš (ANO) s nápadem nesouhlasí.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr vnitra a šéf ČSSD Jan Hamáček před jednáním koaliční rady.

Článek

Sociální demokracii čeká o víkendu sjezd, na kterém si budou volit vedení. Kromě toho chtějí diskutovat o dalším směřování strany.

„Chtěli bychom zahájit diskuzi o vizi soc. dem. pro 21. století. Je to obecně o tom, abychom se nachystali na změny, které přicházejí v průmyslu, jako digitalizace, robotizace, e-mobilita. Budeme otevírat i témata, jako je zkrácení pracovní doby,“ uvedl Hamáček.

Dodal, že Němci v průměru pracují o devět let méně než Češi. „Chceme ten rozdíl snižovat, při zachování stejných mezd,“ podotkl Hamáček.

První návrh by strana chtěla předložit do konce volebního období, tedy do roku 2021. Návrh by měl konkrétně vypadat tak, že zaměstnanci by pracovali každý týden o půl hodiny méně, měsíčně tedy méně o dvě hodiny.

Babiš: Stále mají nějaké nápady

Nápad ČSSD sepsul premiér. Podle něj by se sociální demokraté měli soustředit na resort práce a sociálních věcí.

„Rozumím tomu, že se blíží sjezd. Sociální demokracie má stále nějaké nápady. Uvidíme, jestli nám to zopakují za stolem. Ale nemyslím si, že by to bylo potřeba. Měli by se soustředit na to, kde platíme sociální dávky lidem, kteří můžou pracovat a nepracují, nebo pracují na černo, tam bych doporučil, aby se soustředili,“ řekl Novinkám Babiš.

Zdaňme banky, hlásá Hamáček

Soc. dem. o kratší pracovní době mluvila už v roce 2016 za vedení tehdejšího premiéra Bohuslava Sobotky. Tehdy prosazovala také bankovní daň stejně jako nyní Hamáček.

Zdanění bank by podle vicepremiéra přineslo do státní kasy asi desítku miliard, které vláda nyní hledá. Premiér Andrej Babiš (ANO) se ale bankovní dani brání. Tvrdí, že by vše nakonec zaplatili lidé, protože banky by zvýšily poplatky. Stejný názor má i opoziční ODS.

Babiš mluvil o tom, že si umí představit vyšší zdanění hazardu či tvrdého alkoholu. Šéf KSČM Vojtěch Filip po schůzce s premiérem minulý týden řekl, že k diskuzi je i zavedení digitální daně, což by podpořila i ČSSD.

Digitální daň znamená, že by se zdanily firmy jako Google či Facebook. „Ti velcí hráči realizují zisky na území ČR, ale daní je někde jinde. To, co tady vydělají, by měli také zdanit,“ prohlásil Hamáček.

Anketa

Podporujete návrh ČSSD na zkrácení pracovní doby o půl hodiny týdně?
Ano
40,4 %
Ne
59,6 %
Celkem hlasovalo 3695 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám