Hlavní obsah

Náledí na D1 způsobila mrznoucí voda z kanalizace, stalo se pět nehod

• Aktualizováno

Dálnice D1 směrem na Brno byla v pátek večer asi hodinu zavřená na 98. kilometru kvůli náledí. Provoz levým jízdním pruhem byl v tomto úseku mezi Humpolcem a Větrným Jeníkovem obnoven kolem 20:45, bez omezení začala auta místem projíždět po 22:00. Mluvčí Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Jan Rýdl uvedl, že v místě se stalo pět dopravních nehod. Voda na dálnici zde podle něj vytéká z kanalizace, ŘSD zde omezí provoz a chystá opravy.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Ilustrační foto

Článek

Po dešťových přeháňkách se začalo postupně ochlazovat a večer už na Vysočině mrzlo a padal sníh.

Dálnice byla uzavřena kvůli namrzající vodě z přetékající kanalizace ve středním dělícím pásu dálnice, napsal Rýdl. Při jedné z pěti nehod podle něj auto narazilo do vozidla hasičů. Z informací na webu policie vyplývá, že nehody se obešly bez zranění.

V kritickém úseku silničáři zavřou levé jízdní pruhy v obou směrech. "Ještě v noci oslovujeme dodavatele zemních prací tak, aby v horizontu hodin nastoupily na km 98 bagry k zahájení záchranné opravy kanalizačního systému dálnice," uvedl Rýdl. ŘSD plánuje provizorní prokopání odvodu odpadní vody.

Na 98. kilometru D1 je podle Rýdla nejnižší místo v okolí, kam se voda z dálnice stahuje a je odváděna kanalizací pryč. Rekonstrukci kanalizace zde při opravách dálnice prováděla společnost Geosan z italsko-česko-kazašského sdružení, které ŘSD z oprav kvůli jejich zpoždění už dřív vypovědělo, doplnil mluvčí.

Místy může být až minus 12

Meteorologové varují, že teploty na Vysočině budou prudce klesat a rtuť teploměru by se měla dostat na -10 stupňů, na některých místech v údolích až -12 stupňům. Náledí by se mohlo vyskytnout na některých místech.

S ledovkou bojují také Krkonoše. Ve vyšších partiích jsou turistické cesty a běžkařské trasy zledovatělé. Lidé by při túrách měli být velmi opatrní. V noci na pátek v Krkonoších pršelo a rozmoklý sníh umrzl.

„Vytvořily se souvislé ledové plochy a pohyb po nich je velice obtížný a nebezpečný. Během pátku jsme museli třikrát svážet terénní technikou uvízlé běžkaře,“ uvedl náčelník Horské služby Krkonoše Pavel Jirsa.

Turisté by se podle něj neměli ho hor vydávat bez náležité obuvi, používat by měli takzvané nesmeky.

V Krkonoších platí druhý stupeň lavinového nebezpečí z pěti. Na hřebenech hor je kolem 230 centimetrů sněhu. V lavinových katastrech hrozí laviny středních rozměrů z mokrého sněhu, které se zastaví většinou ještě na svahu.

Reklama

Výběr článků

Načítám