Hlavní obsah

Babiš Hřibovi: Za Letňany chcete příliš

Právo, trj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Požadavky Prahy, za nichž by bylo město ochotné uvažovat o výstavbě vládní čtvrti na pozemcích města v Letňanech, má premiér Andrej Babiš (ANO) za nesplnitelné. Jednat by byl ochoten jen o financování části městského okruhu. Primátor Zdeněk Hřib (Piráti) stále postrádá seznam, jaké úřady by chtěl premiér do Letňan odstěhovat.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Pozemek v Letňanech by chtěl premiér Andrej Babiš získat od Prahy a postavit na něm kanceláře pro státní úředníky. Primátor Zdeněk Hřib s tím nesouhlasí.

Článek

Babiš v dopise, na který upozornil Deník, Hřibovi napsal, že kdyby měl splnit všechny požadavky Prahy, musel by porušit platné normy, především zákon o státním majetku.

„Jistě pochopíte, že to nemohu akceptovat,“ stojí v Babišově čtyřstránkovém dopisu, který je datován k 8. únoru.

Premiér zdůraznil, že hlavním důvodem ke stavbě vládní čtvrti je téměř půl miliardy korun ročně, které platí stát na nájemném za své instituce v centru hlavního města. Pokud se Praha a vláda nedohodnou, bude muset stát koupit podle Babiše nemovitosti od soukromých subjektů.

„V tom případě by musel přistoupit k dražbám nepotřebného majetku, včetně nemovitostí, o něž projevuje zájem hlavní město Praha,“ sdělil Babiš primátorovi. Ochoten je jednat o financování chybějící části městského okruhu.

Hřib dopis pochopil jako novou premiérovu nabídku. Je ale podle něj nekompletní, chybí opakovaně požadovaný seznam nemovitostí, který hodlá stát opustit.

„Seznam jsme bohužel stále neobdrželi, a tím pádem nejsme schopni posoudit dopady stěhovaní úřadů na chod a rozvoj hlavního města,“ reagoval Hřib.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Vlajkami ozdobená budova ministerstva pro místní rozvoj na Staroměstském náměstí

Primátor trvá na tom, aby stát Praze také sdělil, jaké plánuje budoucí využití opuštěných historických paláců a domů. „Tento postup ze strany státu ve mně vyvolává pochybnost, zdali je celý projekt skutečně detailně připraven a zda nejde pouze o součást marketingové kampaně,“ doplnil Hřib.

Miliardy a veřejný zájem

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) již dříve vedení města sdělil, že 90 ze 115 především ministerských budov se má zcela vyprázdnit.

„Nechápu, proč ÚZSVM tento seznam tají. S ohledem na to, že je z něj vypočítaná prezentovaná návratnost celé akce, tak nevidím důvod, proč se s ním nemůžeme my i veřejnost seznámit,“ reagoval Hřib.

Postup ze strany státu ve mně vyvolává pochybnost, zdali je celý projekt skutečně detailně připraven
primátor Zdeněk Hřib

Odmítl také, že by Praha chtěla porušovat zákon. S poukazem na tentýž zákon, který zmínil Babiš, Hřib uvedl, že ve veřejném zájmu lze hmotné věci převádět bezúplatně.

Mluvčí ÚZSM Radek Ležatka v reakci uvedl, že informace o budovách, které požaduje primátor, vychází z neveřejného registru a úřad musí prověřit, zda je podle zákona smí zveřejnit.

„Předpokládáme, že reakci poskytneme do konce února,” uvedl. Pro možnost bezúplatného převodu podle něj platí striktní pravidla dané zákonem a metodikou ministerstva financí, která řada nemovitostí požadovaných Prahou nesplňuje. I když nabídka premiéra neobsahuje primátorem požadovaný seznam budov, nekompletní podle úřadu není.

Babiš totiž v dopise vyčíslil hodnotu pozemků v Letňanech asi na 401 milionů korun, což Praha považuje za nízký odhad. Proti tomu jen Karlínská kasárna, v nichž by podle Prahy mohli sídlit její úředníci, mají podle Babiše cenu 620 milionů korun.

Praha po státu žádala především pomoc s financováním okruhu za 60 miliard korun a stavbu severní nemocnice v Letňanech za 8,5 miliardy korun.

„Na majetek Nemocnice na Bulovce bude znalecký posudek zpracován do měsíce, ale jeho pořizovací hodnota činí 2,8 miliardy. Cena dalších 160 nemovitostí (142 pozemků a 18 staveb), na něž si Praha činí nárok, zřejmě dosáhne podobné výše,“ napsal Babiš.

Foto: ČTK

Primátor Zdeněk Hřib (Piráti) a náměstek pro dopravu Adam Scheinherr (Praha sobě)

Představitelé Prahy opakovaně argumentovali, že jinde ve světě stát své metropoli finančně pomáhá s rozvojem a se stavbou infrastruktury. V Česku se to děje výjimečně, ačkoli má Praha značný podíl na jeho hrubém domácím produktu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám