Hlavní obsah

Na Jurečku poslaly jeho bývalé úřednice policii, ta trestný čin nezjistila

Právo, Radim Vaculík

První místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka (37) nespáchal trestný čin, když jako ministr zemědělství ve vládě Bohuslava Sobotky (ČSSD) rozdával on i jeho úřad statisícové finanční záštity svého resortu na různé akce. Detektivové Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) případ prověřovali od předloňského listopadu a podle nynějších zjištění Práva ho nakonec loni na podzim odložili.

Foto: Milan Vojtek, Právo

První místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka

Článek

„Ve věci nejde o podezření z trestného činu,“ sdělil redakci mluvčí NCOZ Jaroslav Ibehej. Policie věc řešila na základě anonymního trestního oznámení z předloňského října, v němž pisatelé označili za podezřelé Jurečku a tehdejšího ředitele odboru kanceláře ministra Víta Doležálka. K tomuto podání se pak v dopise určeném Právu přihlásily úřednice ze samotného ministerstva s tím, že se jmenovaní mohli dopustit zneužití pravomoci úřední osoby. Policisté a žalobkyně ale byli jiného názoru.

Prověřovalo se to pro přečin porušení povinnosti při správě cizího majetku z nedbalosti
Jan Lelek, šéf žalobců z Prahy 1

„Prověřovalo se to pro přečin porušení povinnosti při správě cizího majetku z nedbalosti s hrozící trestní sazbou až šest měsíců odnětí svobody nebo zákazu činnosti. Dozorová státní zástupkyně rozhodnutí policie o odložení věci shledala věcně správným a akceptovala ho,“ řekl v pátek Právu šéf žalobců z Prahy 1 Jan Lelek.

Případ je tak definitivně u konce. Autorky oznámení přitom tvrdily, že některé záštity s finančním plněním, které ministr poskytl, nemají vůbec s resortem zemědělství žádný vztah.

Zároveň doporučily, aby policisté a žalobci zkontrolovali především záštity v rozmezí od 30 do 50 tisíc korun. Druhá ze zmíněných částek je přitom hranice, kdy ještě ministerstvo nemusí danou smlouvu o záštitě zveřejňovat v Registru smluv.

Víc než jedna denně

„Námi odhadovaná škoda ze znalostí faktur činí minimálně jeden milion korun,“ uvedly autorky dopisu, které předloni odmítly sdělit svá jména z obav, že přijdou o místo.

Ministerstvo zemědělství finančními záštitami v minulosti nijak nešetřilo. Jak už předloni v září upozornil Ekonomický deník, Jurečka od začátku roku 2017 poskytl již 301 záštit za více než devět milionů korun, tedy více než jednu denně.

Nejvyšší z nich ve výši 700 tisíc je podle deníku z předloňského července a nese podpis Doležálka. Týká se zajištění akce Zemědělec roku 2017. Řada dalších je v částkách od šedesáti tisíc až do čtvrt milionu.

Sám Jurečka jakékoli nezákonné jednání už dříve odmítl a popřel tvrzení oznamovatelek, že by rozdával peníze úřadu na akce mimo zemědělství. „Nejsem si vědom toho, že bychom někdy udělili záštitu, která by nesouvisela s resortem,“ řekl předloni Právu.

„V roce 2015 jsme zpřísnili metodiku udělování záštit, protože k nim v minulosti byly připomínky. Upravily se i finanční podmínky, navíc je k tomu komise, která je doporučuje, či nikoli, a v konečném důsledku můj podpis,“ podotkl Jurečka, který chce v březnu kandidovat na předsedu lidovců.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám