Hlavní obsah

Nejstarší ženě v ČR je 109 let

Právo, mh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Zažila císaře pána, první republiku, prožila obě války. Elektrické tramvaje byly v době jejího narození v Brně teprve desetiletou novinkou. Téměř neuvěřitelné datum narození 1910 má ve svém rodném listě Marie Schwarzová, která ve středu oslavila jako nejstarší obyvatel České republiky 109 let.

Foto: Petr Kunc

Marie Schwarzová

Článek

I když si na gratulace někdejší paní učitelka nepotrpí a o popularitu nestojí, kytici růží od místostarosty brněnské části Židenice, kde bývalá nadšená divadelní ochotnice bydlí, přijala.

„Bydlí stále se svou dcerou, která se o ni stará. Když jsem jí na dotaz, kolik že to má vlastně roků, řekl, že sto devět, odpověděla mi, že se cítí na padesát. Jako jediné přání, které má, by chtěla do oken více sluníčka. Prořezání stromů v ulici, kde bydlí, zajistíme s pracovníky veřejné zeleně,“ popsal návštěvu u oslavenkyně místostarosta Petr Kunc (TOP 09).

Foto: Petr Kunc

Marie Schwarzová

„Z gratulace žádné fotografie nejsou. Jedinou, kterou jsem s dovolením pořídil, je jen portrét paní,“ dodal místostarosta.

Reklama

Výběr článků

Načítám