Hlavní obsah

Na jihu Moravy umrzli od úterý čtyři lidé, oběti hlásí i Praha

• Aktualizováno

Kvůli chladnému počasí umrzli na jihu Moravy od úterý do středečního rána čtyři lidé. Tři případy zaznamenali policisté v Brně, jeden v Břeclavi. V Brně v posledních dvou dnech klesala teplota pod minus 10 stupňů Celsia. Rovněž záchranka v Praze řešila ve středu nález umrzlého muže. Letos jde v metropoli už o šestý případ.

Foto: Novinky

Lidé bez domova patří v mrazech mezi nejohroženější skupiny.

Článek

Podle policejního mluvčího Davida Chaloupky se ve třech případech podle všeho jednalo o lidi bez domova.

Padesátiletý muž umrzl v noci na středu v chatce v Brně v lokalitě Červený kopec. V Horních Heršpicích zase v noci našli mrtvou třiašedesátiletou ženu pod mostem.

Již v úterý umrzl v Břeclavi opilý muž, který se vracel domů. Podle Chaloupky nebyl bezdomovec, ale bydlel v chatové oblasti. „Spadl do potoka, a než přišel domů, podchlazení bylo tak silné, že umrzl,” řekl Chaloupka. Další obětí byl v úterý muž bez přístřeší, který zmrzl ve stanu nedaleko Opuštěné ulice v Brně.

Podobný případ řešili ve středu dopoledne také záchranáři v pražské Libni, kde ležel mrtvý 57letý bezdomovec. Podle mluvčí záchranné služby Jany Poštové zemřel s největší pravděpodobností kvůli mrazu.

V Praze za letošní zimu zemřelo už šest lidí, u nichž smrt způsobily pravděpodobně nízké venkovní teploty. Vesměs šlo o lidi bez domova.

V ohrožení jsou bezdomovci i senioři

Města i neziskové organizace v současných mrazech nabízejí lidem bez domova možnost přenocovat v noclehárnách či azylových domech. Vesměs však zapovídají vstup osobám pod vlivem alkoholu, který hrál podle Chaloupky roli i v některých tragických případech.

Mluvčí jihomoravské záchranky Michaela Bothová řekla, že alkohol nemusí být příčinou podchlazení jen u lidí bez přístřeší. „Rizika existují i u lidí, kteří jdou například z večírku a požijí alkohol. Chtějí si chvilku odpočinout na lavičce, ale vliv alkoholu je natolik silný, že usnou. Mohou prochladnout nebo to může mít fatální následky,” upozornila Bothová.

Ohroženi jsou podle ní také lidé vysokého věku. „Ošetřujeme i dezorientované seniory, kteří jsou málo oblečení. Ztratí pojem o čase a nevědí, kde jsou. Je to také kategorie, která může být v nebezpečí,” dodala Bothová.

Reklama

Výběr článků

Načítám