Hlavní obsah

Čeští úředníci se nevyznají v konkurenčním boji, prohlásil v Číně komunista Filip po jednání s Huawei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předseda komunistů Vojtěch Filip jednal během čtyřdenní cesty po Číně se zástupci firmy Huawei. Spor o využívání technologií Huawei a ZTE v Česku má za umělou kauzu vyvolanou konkurenčním bojem vedeným ze Spojených států, ve kterém se čeští úředníci nedokážou vyznat. Plánuje se kvůli tomu sejít i s prezidentem Milošem Zemanem.

Foto: Novinky

Vojtěch Filip

Článek

„Firma Huawei je připravena v konkurenčním boji dál nabízet svoje služby, protože jde o technická zařízení. Jaký software si tam dáme, to je věcí našich společností," uvedl. Kauza podle něj svědčí o neschopnosti českých úředníků se v konkurenčním boji vyznat.

„Tohle vidím od pana (ředitele NÚKIB Dušana) Navrátila jako zlý úmysl, kterým chce přinutit, aby české firmy nakupovaly dražší zboží, když mohou nakupovat lepší a lacinější," uvedl.

S prezidentem, který NÚKIB kvůli varování kritizuje, se chce Filip setkat během příštího týdne. Termín zatím domluven nemá.

O bezpečnostní hrozbě ze strany firem Huawei a ZTE informoval před Vánoci Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost. NÚKIB vedle obecného varování před softwarem i hardwarem Huawei a ZTE vydal metodiku, podle které by mohlo na 160 firem a úřadů kritické infrastruktury státu tyto firmy vyřadit z výběrových řízení. Ta se zatím většinou řídí nejnižší nabídkovou cenou, čemuž výrobky Huawei vyhovují.

Zeman: Čína plánuje odvetu

Zeman už dřív varoval před odvetou Číny, kterou podle něj pocítí mimo jiné automobilka Škoda nebo investiční skupina PPF. Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) se na něj s obavami obrátili zástupci Home Credit ze skupiny PPF. [celá zpráva]

Zakladatel Huawei Žen Čeng-fej, který se jen zřídka vyjadřuje pro média, se tento týden již dvakrát sešel s novináři. Na úterní schůzce se zahraničními žurnalisty se podle listu China Daily snažil rozptýlit obavy Západu, že firma představuje bezpečnostní riziko. Prohlásil, že případné žádosti čínské vlády o předání důvěrných informací o zahraničních zákaznících by podnik odmítl.

Ve čtvrtek Zeman také řekl, že se pokusí při své dubnové návštěvě Číny situaci zklidnit. Předpokládá, že o věci bude mluvit příští týden i s Babišem. Premiér už dříve řekl, že varování NÚKIB před technologiemi Huawei a ZTE vládu překvapilo, nebylo opřené o důkazy a úřad ho s nikým nekonzultoval. O absenci důkazů mluví i Zeman.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám