Hlavní obsah

V Krkonoších vyhlásili čtvrtý stupeň lavinového nebezpečí

Špindlerův Mlýn
Aktualizováno

V Krkonoších v úterý horská služba vyhlásila čtvrtý stupeň lavinového nebezpečí z pěti možných. Čtvrtý stupeň znamená vysoké nebezpečí lavin a možnosti túr jsou velmi omezené. Jde o nejvyšší stupeň vyhlašovaný v Krkonoších.

Foto: David Taneček, ČTK

Pohled ze Špindlerova Mlýna do Dlouhého dolu, ve kterém jsou lavinové lokality Kozí hřbety (vlevo) a Luční hora (uprostřed).

Článek

Na většině ohrožených cest hrozí sesuvy samovolných lavin středního i velkého rozsahu. Čtvrtý stupeň se v Krkonoších vyhlašuje minimálně.

„Nedoporučujeme návštěvníkům hor, aby navštěvovali turistické cesty nebo skialpinistické trasy, které procházejí lavinovými katastry, a nedoporučujeme pohyb na svazích o sklonu větším než 25 stupňů. Hrozí samovolné uvolnění lavin a tím pádem je možnost dojezdu lavin i na tyto turistické cesty,” řekl náčelník krkonošské horské služby Pavel Jirsa.

Podle něj v nynější situaci nelze vyloučit sesuvy sněhu i mimo lavinové katastry. „V Krkonoších ale nejsou ohrožena lidská sídla ani sjezdovky. Kdyby tomu tak bylo, museli bychom vyhlásit pátý stupeň, ale ten se tady nikdy nevyhlašuje,” dodal.

Lavinovými lokalitami v Krkonoších jsou Kotelní jámy, údolí Bílého Labe od Boudy u Bílého Labe, Kozí hřbety a Labský, Obří, Dlouhý a Modrý důl. Ročně v horách sjede několik desítek lavin, které však nezasahují obydlená místa, sjezdové tratě ani přístupové cesty. Na hřebenové Luční boudě v nadmořské výšce 1415 metrů bylo ráno minus osm stupňů Celsia, mlha a v okolí leželo více než metr a půl sněhu. Vítr dosahoval v nárazech až 90 kilometrů v hodině.

Čtvrtý stupeň lavinového nebezpečí byl podle informací ČTK v Krkonoších naposledy vyhlášen na několik dní 17. února 2012, předtím 18. února 2009 a také v únoru roku 2006. Zřejmě nejkritičtější byla situace v lednu 2002, kdy na některých svazích sněhová vrstva dosahovala až osmi metrů. Horská služba tehdy uvažovala i o odstřelu lavin, ale vedení Krkonošského národního parku a tehdejší okresní úřad to zamítly.

Lavinové nebezpečí horská služba vyhlásila v této zimní sezoně poprvé 10. prosince, a to o síle prvního stupně. Lavinové nebezpečí stouplo na druhý stupeň po dalším sněžení 13. prosince a kleslo zpět na první 17. prosince. Druhý stupeň byl znovu vyhlášen 22. prosince. Třetí stupeň platil od 3. ledna.

V platnosti je také výstraha meteorologů před silným větrem a tvorbou náledí. Severozápadní až severní vítr bude v nárazech dosahovat rychlosti až 70 kilometrů v hodině, na horách až 110 kilometrů. Výstraha před silným větrem platí až do středy. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám