Hlavní obsah

Praha vyplatí dvěma poškozeným po pádu lávky v Troji nejméně pět milionů

Novinky, Renáta Bohuslavová
Praha

Rada hl. m. Prahy v pondělí dopoledne schválila odškodnění poškozených po pádu lávky v Troji. Dvěma z nich plánuje vyplatit celkem 5 milionů korun z pojistky Technické správy komunikací. Částku i postup Prahy bude ještě 24. ledna schvalovat zastupitelstvo.

Foto: HZS Praha

Záchranáři odnášejí zraněného člověka

Článek

„Považuji za nepřijatelné, aby poškození čekali takto dlouho na nároky, které jsou navíc oprávněné a které se ke všemu týkají poškození zdraví. Tyto kroky činíme, abychom dostáli povinnostem podle zákona,“ řekla Novinkám po schválení radní pro oblast legislativy, veřejné správy a podpory bydlení Hana Kordová Marvanová.

Odškodnění se konkrétně týká čtyř osob, vyčíslené je však zatím jen u dvou. Problémem bylo dosud stále probíhající vyšetřování. Lávka v Troji se zřítila v prosinci 2017. [celá zpráva]

Dostanou nejméně 5 milionů

„Poškození již v minulém roce dostali dar 50 tisíc korun. Dva z nich už také poslali pojišťovně podklady o jejich zdravotním stavu o situaci a sumy jsou dohromady skoro pět milionů. Další dva to teprve budou vyčíslovat,” doplnila Marvanová s tím, že to podle ní nakonec bude ještě víc. Kolik z pěti milionů každý z těchto dvou poškozených dostane, není jasné.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Záchranářům pomáhá také vrtulník

Částku i postup Prahy bude ještě na jednání 24. ledna schvalovat zastupitelstvo. Důvodem je, že výše plnění od pojišťovny celkově i s dalšími dvěma poškozenými přesáhne pět milionů, a nemohou tak o ní rozhodovat pouze radní.

Peníze půjdou nyní z pojistky, kterou má s pojišťovnou sjednaný správce komunikace, tedy TSK. Praha ale schváleným dokumentem, který mají Novinky k dispozici, ručí za to, že pokud se ukáže, že viníkem pádu lávky není TSK, ale třeba některá ze soukromých firem nebo Praha jako majitel komunikace, tak to poté město uhradí, případně bude od soukromé firmy peníze vymáhat.

To, že Praha peníze poškozeným vyplatí slíbilo už minulé vedení v čele s Adrianou Krnáčovou. [celá zpráva]

Praha letos plánuje výstavbu provizorní lávky, která nahradí původní ve stejné trase a spojí přes řeku ulici Pod Havránkou v Troji s Císařským ostrovem. Sloužit bude pro chodce, cyklisty a budou po ní moci přejíždět v případě potřeby i záchranáři. Nyní na místě funguje přívoz. V budoucnu chce Praha vypsat architektonickou soutěž na finální podobu lávky, která má mít šířku šest až sedm metrů.

Reklama

Výběr článků

Načítám