Hlavní obsah

Před Hradem se demonstrovalo za obnovení monarchie

Přes sto lidí se v sobotu za zvuku národních písní dostavilo před Pražský hrad, kde podpořili znovuzavedení monarchie na českém území. Pochodovali od 15 hodin z Václavského náměstí v Tříkrálovém průvodu pod transparenty Za monarchii či Monarchie není anarchie. Poté, co organizátor, historik a spisovatel Petr Placák přečetl proslov, se zbytky průvodu přesunuly do dejvické nádražní restaurace.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Tříkrálový pochod za monarchii prošel Prahou

Článek

Monarchisté dlouhodobě požadují obnovení českého království. Monarchie je podle jejich názoru ze všech státních zřízení tím nejlepším.

Průvod od sochy svatého Václava zahajovali vlajkonoši, následoval zhruba dvacetičlenný hlavně žesťový orchestr s bicími. Při průchodu Prahou hrál písně jako Kolíne, Kolíne nebo Za císaře pána a jeho rodinu.

Miloši, bal si spacák, na Hrad míří Placák
skandování davu

Turisté většinou hodnotili pochodující pozitivně, natáčeli si je na mobilní telefony. Z davu se občas ozývaly výkřiky jako „Vivat monarchia”, „Krále na Hrad” nebo „Miloši bal si spacák, na Hrad míří Placák”.

Podle Placáka je v současnosti z Pražského hradu soukromý podnik, který hájí zájmy Kremlu místo zájmů národa.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Tříkrálový pochod za monarchii prošel Prahou

„Princip, na kterém je založena koruna, na druhou stranu nelze uplatit. Dědičný panovník, který vzejde z královského lože, není spojen s nějakou podpůrnou lobby, není zavázán žádné hospodářské či politické skupině,” řekl lidem Placák.

Podle něj jsou také nepřijatelná současná bezpečnostní opatření na Pražském hradě, kde turisté musí chodit přes kontrolní rámy. Podle Placáka by muselo být o znovuobnovení monarchie v Česku referendum. Prvního panovníka by pak měl volit Parlament.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Tříkrálový pochod za monarchii prošel Prahou

Anketa

Které zřízení je vám nejbližší?
Republika
7,9 %
Monarchie
85,7 %
Teokracie
5,6 %
Nějaké jiné
0,8 %
Celkem hlasovalo 126 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám