Hlavní obsah

Obědy zdarma pro 170 tisíc dětí s přídavky

Právo, jim

Nápadů, jak proplácet obědy žákům, přibývá. Ve čtvrtek přispěl ministr školství Robert Plaga (ANO) návrhem, podle nějž by obědy byly propláceny dětem, na které rodiče pobírají přídavek.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr školství Robert Plaga (ANO)

Článek

„Návrh by se týkal asi 170 tisíc dětí, které navštěvují veřejné mateřské a základní školy. Mohl by být účinný od roku 2020. Celkové náklady představují asi 1,7 miliardy korun,“ řekl Plaga.

Na jednání vlády bude i návrh exministryně školství Kateřiny Valachové (ČSSD). Ten počítá s proplácením obědů předškolákům a jen žákům prvního stupně. Podle ní Plagův návrh nepokryje všechny potřebné děti.

Podle Valachové by na druhém stupni hrozilo mrhání prostředky, protože občas žáci na obědy nechodí z vlastní vůle.

Dosud doplácejí na obědy ve školních zařízeních rodiče předškoláků 35 korun na den, školáků 25 korun.

Tento příspěvek je spíše koncipován jako chudinská dávka, a ne pomoc rodině
exministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD)

Podle Plagy má dosavadní proplácení obědů chudým dětem, které administrují neziskovky, pozitivní dopady. „Těch 30 milionů, které jsme získali na podporu obědů pro děti, které to potřebují, je dobře investovaných. Lépe se socializují a některým se zlepšuje i prospěch. Změna zákona přispěje k odbourávání sociálních nerovností,“ dodal.

Přídavek na dítě náleží domácnostem, jejichž příjmy jsou nižší než 2,7násobek životního minima. „Tento příspěvek je spíše koncipován jako chudinská dávka, a ne pomoc rodině. Pokud má domácnost o dvou dospělých a dvou dětech příjem 24 500, tak už na ni nedosáhne,“ řekla Valachová Právu.

„Možná je jejich návrh levnější, ale hned druhý den po účinnosti zákona budeme mít reportáž, že sice zákon máme, ale hladovějící děti taky,“ dodala.

Její návrh počítá s náklady 5,4 miliardy ročně. Nicméně v připomínkovém řízení neuspěl. Podpořila jej pouze ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD).

Reklama

Výběr článků

Načítám