Hlavní obsah

Zmírnění opatření kvůli africkému moru: Divočáky ze Zlínska bude opět možné jíst

Právo, alf

Státní veterinární správa (SVS) pokračuje ve zmírňování opatření přijatých loni a letos v souvislosti s výskytem afrického moru prasat v České republice. Od začátku roku 2019 bude možno prasata divoká ulovená v zamořené oblasti na Zlínsku po splnění přísných podmínek biologické bezpečnosti opět používat pro lidskou spotřebu. Právo o tom informoval ředitel SVS Zbyněk Semerád.

Foto: archiv Pravo, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Umožnění konzumace prasat divokých ze zamořené oblasti představuje další logický krok při postupném uvolňování přijatých mimořádných veterinárních opatření v souvislosti s likvidací afrického moru na Zlínsku,“ sdělil Semerád.

V případě, že bude lovec chtít maso z uloveného divočáka využít, musí vyvrhnutí uloveného kusu provést v registrovaném zařízení pro uchování těl ulovené zvěřiny a odebrat i odeslat vzorky na africký mor prasat.

„Až do obdržení negativního výsledku vyšetření bude muset být ulovený kus včetně vývrhu umístěn v k tomu registrovaném zařízení při teplotě do sedmi stupňů Celsia,“ podotkl mluvčí SVS Petr Vorlíček.

Koncem letošního listopadu v reakci na zlepšenou nákazovou situaci SVS zrušila vysoce rizikovou oblast uvnitř okresu Zlín. Tím došlo k opětovnému uvolnění vstupu veřejnosti do této zóny a také k změnám pravidel pro společný lov v zamořené oblasti. Na začátku října SVS zrušila povinnost udržovat funkčnost elektrických ohradníků.

Reklama

Související články

V Česku se objevil africký mor prasat

V České republice se objevil africký mor prasat, což je vysoce nakažlivé onemocnění podobné klasickému prasečímu moru. Potvrdil to ministr zemědělství Marian...

Výběr článků

Načítám