Hlavní obsah

Policie shodila ze stolu vážné podezření z korupce v Praze

– Praha
Právo, Jan Menšík

Policie v minulých dnech odložila případ bývalého úředníka pražského magistrátu přes reklamu Ivo Matese, který se týkal jeho možné korupce. Rozhodnutí policistů však může ještě zvrátit dozorující státní zástupkyně Zuzana Beňová z Prahy 1, která nyní zkoumá spis.

BEZ KOMENTÁŘE: Hasiči vytahují bílé volvo z Vltavy v září 2016Video: Jiří Forman, Aktu.cz

 
Článek

„Na státní zastupitelství bylo doručeno rozhodnutí policejního orgánu, které je nyní přezkoumáváno,“ sdělila bez dalších podrobností žalobkyně. Bližší informace podle ní zatím nelze poskytnout.

Kriminalisté prvního pražského policejního obvodu věc prověřovali půl roku. Začali s tím na základě v červnu vydané série článků v Právu o možném podezření z korupce na magistrátu.

Státní zástupkyně může rozhodnutí změnit

V minulých dnech podle webu Kverulant.org ale dospěla policie k závěru, že případ odloží, protože se jí nepodařilo prokázat, že by došlo k trestnému činu a že úředník přijal úplatek.

Mates by si tak mohl po půl roce oddychnout, avšak stále to ještě nemusí být konečná. Vše má nyní v rukou státní zástupkyně.

Foto: Novinky

Úředník pražského magistrátu Ivo Mates využíval vůz patřící reklamní společnosti

Mates na magistrátu spravoval portfolio městských pozemků s reklamními plochami a připravoval také smlouvy na pronájem reklamy.

Podezření dokládá i autonehoda

Jak již dříve Právo informovalo, tento úředník několik let používal Volvo XC60 patřící firmám kolem reklamní skupiny BigBoard, která má s metropolí uzavřené desítky smluv o pronájmu reklamních ploch.

Mates dva dny po zveřejnění informací podal sám výpověď a pozici „majetkový specialista – reklamy“, kterou zastával od roku 2008, na konci června opustil. Skupina tehdy jakékoli spojení s vozem odmítla. Podobně se k tomu postavil i magistrát.

Úředník několik let používal Volvo XC60 patřící firmám kolem reklamní skupiny BigBoard

Mates reportérovi Práva v červnu tvrdil, že vůz měl zapůjčený od syna k řešení rodinné situace v roce 2017 a částečně i v roce 2018. Později se zjistilo, že nemluvil pravdu a vůz používal už v roce 2016.

Luxusní bílé SUV nechal opatřit také magistrátní parkovací kartou, která jej opravňovala parkovat na pražských náplavkách. To se Matesovi také jednou vymstilo. Při výjezdu z náplavky v září 2016 sjel levou stranou auta do Vltavy, odkud vůz museli vytáhnout až přivolaní hasiči.

Nehoda bílého volva v září 2016.

Dokument, který má Právo k dispozici, dokládá určité napojení skupiny na úředníka. V době nehody byla totiž držitelem vozu reklamní společnost BigBoard Praha, účastníkem nehody byl Ivo Mates.

Ten se podílel i na přípravách výběrového řízení na provoz městského mobiliáře, které nové vedení města zřejmě nechá přepracovat, protože se spekuluje o tom, že je připravené na míru.

Je tedy s podivem, že policie věc odložila, přestože je očividné, že úředník byl ve střetu zájmů a používal vůz reklamních firem, pro které byl podle řady uzavřených smluv i kontaktní osobou.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám